Het zit sommige tuinders niet mee deze winter. Zo klapten er bij Johan Noordermeer van Kwekerij Noordermeer in Hellevoetsluis meer dan 800 ruiten uit, als gevolg van drie opeenvolgende stormen tussen 16 en 21 februari. “Na de eerste storm hadden we er al 400 tot 500 geteld, de dag erna ging het weer stormen. Een deel van het gewas en de oogst is sowieso verloren. De komende weken moeten uitwijzen of de rest zich weer herstelt of niet.”

Windstoten van 130 tot 140 km per uur teisterden Nederland over een brede strook langs de Nederlandse kust in drie opeenvolgende stormen Dudley, Eunice en Franklin. Vooral storm Eunice op vrijdag 18 februari zorgde voor veel schade, met windkracht 10 tot 11. Op maandag 21 februari was al meer dan 500 miljoen euro aan schade gemeld, liet het Verbond van Verzekeraars weten. Ter vergelijking: in heel 2020 bedroeg de totale stormschade 180 miljoen euro. Uit de glastuinbouw kwamen 375 schademeldingen meldde verzekeraar Interpolis op diezelfde dag. De omvang van de schade varieert echter sterk: van enkele ruiten tot meer dan 500 kapotte ramen.

Ruit- en gewasschade

Tomatenteler Noordermeer met locaties in Hellevoetsluis (4,8 ha) en Vierpolders (3 ha) heeft vaker last gehad van stormschade, maar niet zo hevig als nu. Al bleef de schade in Vierpolders beperkt tot 50 à 60 ruiten. “Onze locatie In Hellevoetsluis staat op een open plek, die vangt meer wind. Daar doe je – met windsnelheden van 25 meter per seconde – weinig tegen. De eerste dagen schrik je natuurlijk en zinkt de moed je in de schoenen. Als je eenmaal de stormen hebt gehad, ga je weer door en wil je alles zo snel mogelijk weer op de rit krijgen. Daar zijn we nu volop mee bezig.” De kas in Vierpolders was al vrij snel weer gerepareerd.
De schade in Hellevoetsluis trad vooral op aan het dek en een deel van de gevel ligt open. Ook het scherm is in een aantal kappen kapotgewaaid. “In de gevel aan de windkant zijn flinke gaten geslagen. Daardoor haalde ik tijdens de storm maar 8 of 9 graden in de kas. Gelukkig zit ik nu weer op 13 tot 14 graden. Het gewas langs de gevel – de eerste drie vakken – beschouw ik als verloren. Veel planten zijn door de wind al na een dag verdroogd. Die kan ik wel afschrijven.”

Schadepost

Reparatie is nog niet mogelijk, al is er wel nieuw glas besteld. Dat wordt naar verwachting eind volgende week geleverd. “Ik heb geen 800 ruiten staan. Bij mijn collega’s die dezelfde maat glas hebben, wordt het glas vandaag opgehaald. Dan moet dat er allemaal nog ingezet worden. Dus dan ligt de kas een maand open. Ze gaan wel vandaag de linkerkant dicht maken met beglazen en op het betonpad wordt een baan folie getrokken zodat de kou aan de rechterkant blijft. Als de kas eenmaal dicht is proberen we gewoon de teelt voort te zetten.”
Schattingen over de totale schade kan de teler nog niet geven. “Ik ga niet alles ruimen en opnieuw poten, maar wel de gaten die gevallen zijn opvullen. Dat is in principe de opzet. Het is even afwachten hoe de planten die overblijven de koude nachten doorstaan. De komende weken zullen uitwijzen of het gewas herstelt of toch een grote tik heeft gehad. Als het koud wordt, maar niet te veel gaat waaien, kan ik de temperatuur wel redelijk op peil houden.”

Verzekering

De planten (onbelichte troscocktailtomaten) waren op 5 januari gepoot, de vierde tros stond net in bloei. Het plan was om in week 13 te gaan oogsten. “Dat plan gaat wel door, maar het wordt alleen wat minder. De onderste twee trossen waren al gezet. Op de plekken waar het glas eruit is halen we die onderste 2 trossen weg. Doordat het kouder is in de kas gaan we sowieso vertraging oplopen.” Na de extreme energieprijzen van deze winter is dit een extra tegenvaller. “Het is klap op klap, maar we gaan door.”
Over de schadevergoeding maakt hij zich geen zorgen. “Ik ben goed verzekerd tegen stormschade, heb een gewasverzekering. De extra arbeid die het kost om alles te herstellen is gedekt, wat ook geldt voor de extra energiekosten en opbrengstderving. Ze zullen referentiebedrijven zoeken, waarmee ze de schade kunnen vergelijken. In principe zal het grootste gedeelte wel gedekt zijn.”

Tekst: Mario Bentvelsen