De sterk met de agrarische sector verbonden financiers Shift Invest en het Rabobank F&A Innovatiefonds investeren voor een bedrag van 3,5 miljoen euro in de verdere ontwikkeling van het klimaatdataplatform Zensie. Met deze financiering is de ontwikkelaar van het programma in staat om haar producten verder te ontwikkelen, met name het dataplatform. Volgens de investeerders ligt de investering in lijn met hun visie om duurzame landbouw te bevorderen.

De glastuinbouw maakte twee jaar geleden voor het eerst kennis met Niels Lauwers van 30MHz, die met zijn team een dataplatform en draadloze sensoren ontwikkelt voor de tuinbouw. Deze nieuwe ontwikkeling, die helemaal past binnen de tijdgeest, had even tijd nodig om te landen.
Na het introduceren van hardware in de vorm van sensoren werkte het bedrijf aan de ontwikkeling van een dataplatform. “In het begin waren we maar marginaal bezig met analyse van data. Het dataplatform is nu hoofdprioriteit”, legt Lauwers uit. “Het is ook dankzij het enthousiasme van telers en adviseurs dat we steeds meer te weten komen over de behoefte aan informatie. We zien dat er een transparante en vooral neutrale plek nodig is om mensen en data met elkaar te verbinden. Wij hebben nadrukkelijk niet de behoefte aan mensen te vertellen wat ze moeten doen, maar willen vooral een veilige digitale omgeving faciliteren.”

Besparing

De financiering die het bedrijf heeft ontvangen komt als geroepen en geeft bevestiging dat het op de goede weg is. “Wij verwachten dat we binnen vijf jaar een omgeving hebben ontworpen waar bedrijven hun digitale diensten aan elkaar kunnen aanbieden. Iedere databron kan namelijk worden gekoppeld”, zegt Lauwers.
Deze koppeling kan daadwerkelijk besparing op arbeid opleveren. Veel handelingen op bedrijven, bijvoorbeeld het tellen van plaagdieren of biologische bestrijders, gebeuren nog handmatig op formulieren. Straks moet het mogelijk zijn om bepaalde handelingen in het dataplatform te doen, waardoor ze direct digitaal beschikbaar zijn. Inmiddels heeft het platform al 250 klanten, waaronder veel grote en kleine teeltbedrijven. Ook Delphy onderzoekt de mogelijkheden van informatieoverdracht. Lauwers: “Samen komen we tot een praktische en vooral duurzame invulling.”

Lees hier de toelichting van de financiers.

Tekst: Pieternel van Velden