De investeringsmaatschappijen SHIFT Invest en Rabo Food & Agri Innovation Fund stellen 3,5 miljoen euro beschikbaar aan 30MHz. Dit it- en databedrijf voor de land- en tuinbouw gebruikt de investering om de ontwikkeling van het Zensie-platform te versnellen en het wereldwijde distributienetwerk te versterken.

Zensie is het eigen dataplatform van 30MHz dat draadloze en bedrade sensoren in het gewas koppelt. Met die data kunnen telers kosteneffectieve analyses maken om hun gewasproductie te optimaliseren. Zensie is gebouwd met input van telers en zorgt voor de productie van real-time, nauwkeurige en relevante gegevens. Telers kunnen daardoor hun sensoren op afstand inzetten en beheren en de belangrijkste groeicijfers inzien via een eenvoudig te gebruiken persoonlijk dashboard.

Snel en wendbaar

“We kennen het bedrijf en het team van 30MHz al een paar jaar en we zijn onder de indruk van hun snelheid en wendbaarheid. We verwachten dat 30MHz een belangrijke rol zal spelen in de toekomstige ontwikkeling van de digitale land- en tuinbouw. Aan de ene kant om innovatie te versnellen en aan de andere kant om met minder middelen een hogere kwaliteit te bereiken”, zegt Guus Verhees, managing partner bij SHIFT Invest.

Toegang tot nauwkeurige gegevens

De investeringspartijen zijn er trots op om in 30MHz te investeren en zo bij te dragen aan schaalvergroting om met een toonaangevende technologie een sterke marktpositie op te bouwen. “Toegang tot nauwkeurige en realtime gegevens over de teelt van gewassen blijft een uitdaging voor zowel hightech- als lowtech-kwekers”, zegt Richard O’Gorman, directeur van Rabo F&A Innovation Fund. “30MHz loopt voorop met een kosteneffectieve oplossing voor het leveren van gedetailleerde gewasanalyses en het verzamelen van gegevens waarmee telers baanbrekende analyses kunnen maken.”

Duurzame landbouw bevorderen

Volgens Verhees en O’Gorman ligt de investering in 30MHz in lijn met hun visie om duurzame landbouw te bevorderen. Zensie is ontwikkeld met hulp en expertise van specialisten in de tuinbouw- en landbouwsector, waaronder Wageningen Universiteit, Priva, Delphy en Rijk Zwaan. Het platform verzamelt en analyseert zijn gegevens uit diverse bronnen zoals sensoren in het gewas, klimaatsystemen en handmatige invoer door de gebruiker. 30 MHz stuurt de gegevens automatisch naar applicaties van derden, wat Zensie geschikt maakt voor low- tot hightech tuinbouw. Al meer dan 250 klanten gebruiken het platform onder wie BASF, Enza Zaden, Royal van Zanten en diverse kleinere groente- en plantenkwekerijen.

Doe-het-zelf-digitalisering

Jurg van Vliet, ceo van 30MHz: “Deze sector is rijp voor doe-het-zelf-digitalisering. Het gebruiksgemak van Zensie maakt het tot een zeer toegankelijk product in deze markt. Door samen te werken met onze klanten en partners zijn we hard bezig met de verdere ontwikkeling van het platform.” Mede-oprichter en cto Flavia Paganelli zegt: “We hebben een duurzaam product gecreëerd dat ook bruikbaar is in gebieden waar minder hulpbronnen beschikbaar zijn, zoals gebieden die zich pas recent economisch ontwikkelen. Zensie heeft het gemakkelijker gemaakt om kennis proportioneel te delen.”