Al langere tijd wordt beweerd dat planten de lucht zuiveren van vluchtige organische stoffen.

Voor woningen en kantoren wordt aangeraden om bepaalde plantensoorten te plaatsen omdat die de schadelijke stoffen als formaldehyde en benzeen kunnen opnemen. Dergelijke stoffen komen vrij uit meubels, constructiemateriaal, printers, en het aanwezige luchtsysteem kan dit niet altijd adequaat zuiveren. Aangezien gebouwen de laatste jaren in zowel zomer als winter vaker gesloten zijn om energie te besparen, zouden luchtzuiverende planten een uitkomst bieden.

Onlangs zijn de luchtzuiverende prestaties van enkele plantensoorten onderzocht middels een publiek-private samenwerking, ook participeerden telersverenigingen. Metingen met planten in een glazen stolp lieten zien dat formaldehyde snel en vrijwel volledig wordt opgenomen. Uniek was dat we vonden dat de opname in het water van pot en lucht net zo groot kan zijn als de plantopname.

In tegenstelling tot formaldehyde werd xyleen nauwelijks door de plant opgenomen, maar slechts losjes geadsorbeerd zodat het ook weer kan vrijkomen. Het onderzoek laat zien dat voor inschatting van de luchtzuivering met alle objecten en alle reactiemechanismen rekening moet worden gehouden.

Tekst: Pieter de Visser.

Gerelateerd