In Nederland is het verwarmen van kassen met geothermische warmte nog volop in ontwikkeling, maar in Hongarije worden al vele jaren kassen verwarmd met geothermische energie. Zo ook de kas van het Hongaarse teeltbedrijf Agroszemek kftd, die is gebouwd door Debets Schalke. Dit kassenbouwproject is een voorbeeld van internationale samenwerking waarbij de kennis van de lokale Hongaarse geothermische energie wordt gecombineerd met de Nederlandse kassenbouwtechnieken.

Door een vlotte samenwerking tussen de partijen kon de Nederlandse kassenbouwer de geothermisch verwarmde kas van 8.000 m² in een recordtempo realiseren. “In de tweede week van december begonnen we met de bouw van de kas in Hongarije en 10 februari stond de teelt erin.”, aldus Dylan Schalke van kassenbouwbedrijf Debets Schalke. “Inmiddels zijn de eerste duurzame tomaten al geoogst.”

Toenemende vraag naar kassen

“Ook in Hongarije zien wij de vraag naar kassen toenemen”, laat Dylan Schalke weten. “De productiefactoren van teelt onder glas zijn in Hongarije gunstig. Vanwege de lage arbeidskosten en goedkope duurzame geothermische energie kan de Hongaarse teler de tomaten met een relatief lage kostprijs in de markt afzetten.” Opdrachtgever van de kas Agroszemek kftd verwacht ook de komende jaren verder te kunnen groeien.

Huisleverancier

“De volgende uitbreiding van 16.500 m² wordt op dit moment al gebouwd.”, zegt Dylan Schalke. “Debets Schalke is al jaren ‘huisleverancier’ van deze vooraanstaande Hongaarse tomatenteler. Hij behoort tot één van de grote tomatentelers van Hongarije. Het volgende uitbreidingsproject van 16.500 m² is in maart gestart en in mei planten ze de eerste tomatenplanten.”

Meedenken met klant

Dylan Schalke: “Het mogen uitvoeren van de uitbreidingsopdrachten geeft ons de mogelijkheid om van de eerste tot de volgende uitbreiding mee te denken met de klant en de teeltambities waar te maken. Als kassenbouwer is het de kunst om te kunnen inspelen op de lange en korte termijn trend en een kas neer te zetten die future-proof is, waar dan ook ter wereld.”

Duurzame tomatenkas

Met de twee geothermische kassenbouwprojecten bedraagt het totale areaal van deze teler 80.000 m², verdeeld over twee locaties. Debets Schalke is verantwoordelijk voor de levering en bouw van de kassen en de installaties zoals de scherminstallatie, kasverwarming en teeltgootinstallatie. De tomaten worden voor zowel de binnenlandse markt als de export geteeld. Met de uitbreidingen verwacht de Hongaarse teler meerdere exportlanden te kunnen bedienen. Momenteel zijn Tsjechië, Slowakije, Oostenrijk en Roemenië de voornaamste exportlanden.

Bron en beeld: Debets Schalke.

Gerelateerd