Ruim 300 exposanten kijken reikhalzend uit naar de twintigste editie van HortiContact. Het is dé vakbeurs in de tuinbouwsector; dé plek om kennis te delen, nieuwe producten en technieken te laten zien en te netwerken. Het was dan ook weer dringen om een plekje op de beursvloer. Niet alleen de bekende namen zijn van de partij in maart, er is ook flink wat aanwas van bedrijven die zich voor het eerst laten zien in Gorinchem.

Echte nieuwkomer

“Wij zijn nieuwkomer, vertelt Helen Brunemann, Head of Marketing bij Source.ag. “Op de beurs, maar ook in de branche. We zijn in 2020 begonnen met onze slimme software voor de glastuinbouw. Met als doel om kasteelten efficiënter en schaalbaar te maken zodat wereldwijd meer mensen toegang krijgen tot verse groenten en fruit.”
De eerste toepassingen zijn al commercieel beschikbaar. Dat zijn Source Track en de bijbehorende Plant App, voor tomaat, paprika en komkommer. Die creëren als het ware een digital twin van de kas en het gewas, waardoor je heel gericht kan werken aan bepaalde doelen.
“Tijdens de beurs introduceren we onze nieuwe AI-softwareoplossing Source Control, die we ook hebben aangemeld voor de Innovatie Award. Deze software zorgt voor autonome uitvoering van de irrigatiestrategie van de teler. Door alleen de gewenste irrigatie-uitkomsten in te vullen in het systeem zorgt de software voor automatische uitrol van een strategie die optimaliseert op de gewenste uitkomst. In april komen we met het derde product op de markt de Cultivate. Die biedt oogstvoorspellingen en teeltsimulaties met als doel om de teeltstrategie te optimaliseren.”

Nieuwe telers ontmoeten

“We mogen dan een nieuwkomer zijn, veel telers kennen ons inmiddels al. Onze software draait inmiddels in ruim 200 kassen in 15 landen. We kijken er naar uit om bekende en nieuwe telers te ontmoeten op HortiContact en te laten zien waar we mee bezig zijn. Dat we voor deze beurs kiezen is niet vreemd: alle relevante spelers gaven aan dat dit echt ‘the place to be’ is. Dus ja, daar willen we ons heel graag laten zien. We gaan er demo’s tonen van onze software en onze CEO houdt presentaties over AI in de voedingstuinbouw binnen het speciale kennisprogramma van de beurs.”

De organisatie is super

“We zijn elk jaar van de partij op HortiContact”, vertelt Brigitte van der Steen, marketeer bij Syngenta Vegetable Seeds. “Op één centrale locatie, in een paar dagen tijd, kom je daar alle spelers uit de glastuinbouw tegen. En de organisatie is super. We staan voor het eerst in het speciale Uitgangsmaterialen-paviljoen. Dat wordt een mooie, groene locatie, met een uitnodigend netwerkplein in het midden. Omdat die vooral onze doelgroep zal aantrekken, hebben we er hoge verwachtingen van. Ook voor de positionering van de beurs zelf vind ik het een goed initiatief. De versterkte aandacht voor de basis van elke teelt, maakt de beurs absoluut aantrekkelijker.”

Resistente rassen

“Dit jaar pakken we groots uit met onze ToBRFV-resistente tomatenrassen. Dat is hét hot topic in de sector; iedereen doet zijn best om dat virus onder controle te krijgen. In elk segment hebben we nu resistente rassen; van cherry- en snoeptomaten tot vlees- en trostomaten. En dit jaar komen er nog veel meer bij. Een recente aanwinst is bijvoorbeeld de Climundo, in het segment Tros Grof. Die doet het bijzonder goed.”
Bij alle resistente rassen geldt dat ze niet inleveren op kwaliteit, smaak en presentatie. “Bijzonder is ook dat we een ToBRFV-resistente onderstam voor tomaat introduceren, met goede groeikracht. En we laten ons nieuwe paprika-ras Bedena zien, die is volledig resistent voor TSWV en andere virussen. Bij alle vernieuwingen staat teeltzekerheid centraal. Virussen zijn een bedreiging voor de continuïteit van de teelt. We doen er alles aan om telers maximale zekerheid te bieden.”

Trend van verduurzaming

“Zantingh sluit na een aantal jaar afwezigheid dit jaar opnieuw aan in Gorinchem, met name om de Varmeteknikk elektrische CV-ketels te promoten”, zegt Rein Tichelaar, Marketing & Sales manager bij Zantingh. “Die zijn de laatste jaren enorm populair geworden, omdat ze passen in de trend van verduurzaming, decarbonisatie en elektrificatie van de energievoorziening.”
De glastuinbouw is een onmisbare schakel in een flexibel energiesysteem. Telers dragen bij aan het balanceren van het net door levering van stroom bij tekorten en afname op momenten van overschotten. “Met onze ketels kunnen telers optimaal profiteren van de onbalans in het elektriciteitsnet. Ze hebben bovendien een rendement van 100%, zijn milieuvriendelijk en hebben een lange levensduur. De ketels bouwen razendsnel vermogen op- en af en vanwege de compacte vorm zijn ze in elke situatie te plaatsen. Ook bijvoorbeeld in combinatie met een warmtepomp of met zonnepanelen.

Energietransitie

Naast de elektrische CV-ketels laten we op HortiContact ook andere verwarmingsproducten zien, zoals de Ebro vlinderkleppen, SPX Johnson circulatiepompen en Honeywell/Centra mengregelapparatuur. “Tevens presenteren we er het nieuwe Spirotech programma voor lucht- en vuilafscheiders. Het wordt in de glastuinbouw immers steeds belangrijker om CV-water in de juiste conditie te brengen en houden, aangezien lage-temperatuurverwarming in populariteit toeneemt. Daar bieden wij een oplossing voor.”
Tichelaar verwacht dat de energietransitie weer een belangrijk onderwerp van gesprek zal zijn op de beurs. Veel telers zijn op zoek naar alternatieven voor aardgas. Met name de voedingstuinbouw heeft een goed jaar achter de rug en daarom hopelijk ook de mogelijkheid om in duurzame technologie en daarmee toekomstbestendige oplossingen te investeren. “Wij zien er naar uit om oude bekenden te spreken en nieuwe contacten te leggen. We rekenen weer op een hoog bezoekersaantal. Er is immers genoeg te zien en beleven op deze beurs.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis