Kan verplanten van kleine bolletjes tot meer groei leiden? Uitgangsmateriaal van hyacint uit weefselkweek groeit langzaam. De plantjes vormen meestal maar één blad in het eerste seizoen en daardoor is de groei beperkt. Er zijn ook maar een beperkt aantal bolrokken om nutriënten in op te slaan.

In een experiment hebben onderzoekers van Wageningen University & Research weefsels op pluggen geteeld in plaats van op kisten met het idee mechanisatie mogelijk te maken. Halverwege het seizoen werd een deel van de pluggen in grotere potjes overgezet, maar de pluggen vielen hierbij uiteen waardoor de wortels verstoord werden. De planten hadden hierdoor tijd nodig om bij te komen. Ondanks deze ruwe behandeling bleek aan het einde van het teeltseizoen dat deze overgezette planten meer bolgroei hadden gerealiseerd.

Extra bolrokken en blad aanleggen

Uit literatuur over bolgewassen bleek dat een dergelijke verstoring de juveniele bol naar een volgend stadium kan helpen overgaan. Hierna kan de bol extra bolrokken en blad aanleggen en is er extra groei mogelijk. Dit is wat hier waarschijnlijk gebeurd is en we hopen dit volgend seizoen te kunnen bevestigen.

Tekst: Wouter Groenink