Het thema Plantweerbaarheid vind ik altijd interessant. Weerbaarheid zegt iets over grenzen en interne behoeften, maar impliceert ook een dreiging van buitenaf. De kern van plantweerbaarheid is voor mij een intrinsiek gezonde plant die bewapend wordt met krachtige afweermechanismen en afweerstoffen tegen ziekten en plagen, met als gunstig bijeffect dat er minder chemie (lees kosten) nodig is.

Voorheen was het medicijnkastje voldoende gevuld en plantweerbaarheid minder een thema. Steeds vaker horen we dat Nederland en Europa niet meer interessant zijn om toelating aan te vragen voor nieuwe middelen of voor herregistratie. Daar komt bij dat Nederland graag een eigen top op de Europese regelgeving wil(de) zetten. Onze overheid beseft niet dat retailers daarbovenop, vaak ingegeven door marketing, weer een extra eisenpakket zetten. Bijzonder. Ik geloof wel dat dit kabinet haar best doet die Nederlandse top te minimaliseren, alleen niet dat ze er lang genoeg zal zitten om dat voor elkaar te krijgen. Dan zijn we weer terug bij af.

Wat me ook verbaasde was de extra regelgeving van MPS-SQ over veenvervanging: In de nieuwe SQ regel 2.9i staat dat er 10% vervanging moet worden toegepast. Ik moet daar om lachen; verplichte veenvervanging kan geen doel op zich zijn. Blijkbaar wil MPS zich weer eens profileren met zelfbedachte maatregelen.

Veenvervanging wordt gedaan om CO₂ uitstoot tegen te gaan, maar dit werkt alleen als het alternatief milieugunstiger is dan het origineel toch? Hierover staat niets beschreven, dus een vervanger mag slechter zijn dan het origineel. Daarbij zijn er een beperkt aantal veenvervangers, zoals houtvezel, compost en kokosvezel. Ironisch is dat er retailers zijn die SQ verlangen maar verbieden om kokosvezel te gebruiken. Wederom een strijd met één hand op de rug. Het wordt tijd dat er Gezond Boeren Verstand bij de MPS wordt geëist!

Naast plantweerbaarheid let ik ook op mijn eigen weerbaarheid. Na mijn 40-ste moet ik daar meer voor doen. Naast gezonde voeding ben ik ervan overtuigd dat regelmatig een ijsbad helpt het lichaam weerbaarder te maken. De koudeschok stimuleert ons lichaam op vele fronten. In het kader van ‘lef’ zijn we onlangs met ons MT in een ijsbad gedoken. Dat gaf verassende inzichten en is een aanrader voor iedereen!

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens