Wij vergelijken onze gerberaplanten vaak met onszelf, de mens.
Waarom ze op ons lijken?
- Ze houden ook van nachtrust als het donker is;
- Ze gaan slap hangen wanneer het ineens te heet is;
- Ze zijn dorstig bij warm weer;
- Stop je er te veel energie in dan knappen ze letterlijk uit hun vel;
- Ze bloeien en groeien in het voorjaar het makkelijkst;
- In de winter kunnen ze makkelijker ziek worden doordat er minder licht is;
- Als ze nat zijn gaan ze rotten en beschimmelen;
- Zonder voeding gaan ze dood;
- Als ze aandacht krijgen, dan doen ze het goed.
Als je een plant gaat benaderen en bekijken als een mens dan is het logisch dat je deze op een andere manier gaat behandelen. In deze gedachte past het weerbaar telen ook. Zie onze chemische bestrijding als een antibioticakuur. Het werkt snel en effectief alleen gebruik je dit liever niet aangezien je er beter voor kunt zorgen dat je zelf en de plant een gezond immuunsysteem hebben.
Met een gezond immuunsysteem ben je minder snel vatbaar voor alles wat langs vliegt en waait. De kans dat je meer (goede) bloemen plukt is enorm. Uiteindelijk dus een mooie win-win. Ja, we moeten hier wel nog het één en ander in leren. En zoals met zoveel dingen moet je mindset ook om binnen de organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een handige combi met betaalbare chips, waarbij iedere plant zijn eigen chip heeft, zodat we exact weten welke plant lekker staat te groeien en welke niet. Die chip meldt dan ook hoeveel bloemen de plant produceert en geeft een signaal af zodra de plant aandacht nodig heeft.
Voordeel van planten ten opzichte van bloemen is dan wel weer dat we niet te maken krijgen met de AVG wet- en regelgeving en als de plant het niet goed doet dat deze snel vervangen kan worden. Als we de weerbare middelen en de slimme technieken in een smartgrid aan elkaar weten te koppelen gaan we een heel eind komen.
Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker