De kwaliteit was prima, zeker in vergelijking met voorgaande jaren. Kenners spraken al wekenlang unaniem over een absolute topnotering. De keuze voor een rustige strategie leek zijn vruchten af te werpen; een aangename oase in een woestijn van opportunistische aandachttrekkerij. Al in een vroeg stadium werd gekozen voor tussenbelichting, maar het langzaam inzakkende toplicht maakte uiteindelijk misschien wel het verschil bij het grote publiek.

Nee, dit betreft geen samenvatting van een recent belichtingsonderzoek, dit gaat – natuurlijk – over de winst van Duncan Laurence vorige maand bij het Eurovisie Songfestival. Want sinds zaterdagavond 18 mei hebben alle Nederlandse media het immers over het ‘muzikale wonder van Tel Aviv’.
Maar wat zou dit megaspektakel tegenwoordig zijn zonder LED’s? Een overdaad aan ‘mollen’ werd door menig deelnemend land over de televisiekijker uitgestort, niet zelden om het muzikale onvermogen te verbloemen. De regisseur en lichttechnicus van het winnende liedje Arcade verdienen echter een buiging, om de eenvoudige reden dat zij zorgvuldig het juiste spectrum zochten en wisten te vinden. Met een topproductie en -positie als resultaat.

Perspectiefrijk

En precies die voortdurende zoektocht naar het optimale spectrum staat centraal in de juni/juli-editie van Onder Glas, met als thema Belichting. Een zoektocht die aan de ene kant leidt tot antwoorden, maar anderzijds ook nieuwe vragen oproept. Rood, blauw en verrood hebben in diverse gewassen al geleid tot een perspectiefrijk spectrum. Veelzeggend is de grootschalige keuze van diverse Belgische tomatentelers voor hybride of full-LED; interessant zijn de eerste onderzoeksresultaten naar de meerwaarde van witte LED’s. Er zijn op het gebied van belichting nog veel vragen voor nieuw of aanvullend onderzoek. Vragen ook waar de wetenschap het antwoord soms al op dacht te hebben.

Boeiend

Het kan en moet anders met het kunstlicht. Opnieuw kijken naar de natuur is stap 1, opnieuw ontdekken stap 2. Een boeiende maar lastige uitdaging voor onderzoekers. Conclusie op voorhand is dat de sector nog veel te ontdekken heeft, we staan aan de vooravond van Het Nieuwe Belichten. Dus, om in muzikale sferen te blijven, ‘LED it be’.

Roger Abbenhuijs.

Gerelateerd