In oktober 2015 vertelde paprikateler Ronald van der Sande uit Brielle (Kwekerij Brieljant, 3 ha) in Onder Glas over de stapsgewijze omschakeling van het bedrijf naar potplantenteelt. Een jaar na dato ligt hij nog steeds op koers op basis van een businessplan. Het areaal hortensia en cissus wordt binnenkort verdubbeld.

Na de beëindiging van de paprikateelt wordt een kleine afdeling extra toegewezen aan de potplantenteelt, waarvan het bedrijfsareaal dan in één klap verdubbelt tot 6.000 m2. “Die oppervlakte kunnen we met de bestaande apparatuur en installaties nog net behappen naast de paprikateelt”, legt hij uit. “Bovendien willen we niet te snel uitbreiden. Nu zijn we klaar om de volgende stap te zetten en de potplantenteelt uit te bouwen.”

Assortimentsverbreding

De sierteelt is Van der Sande dit jaar goed bevallen. De afzet verliep soepel en met de teelt ging het ook naar wens. De teler: “De volledige omschakeling zou eind 2017 moeten plaatsvinden. We zijn nog wel op zoek naar interessante gewassen om het assortiment te verbreden. Wij richten ons op de wat grotere potmaten en exclusieve modellen. Het zou teveel van het goede zijn om ons huidige teeltplan te vervijfvoudigen.”

Verkoop uitbesteden

Het businessplan voor die laatste stap begint al vorm te krijgen. “Dat moet goed in elkaar zitten, anders zet de bank het licht niet op groen”, vervolgt de teler. “Eén knoop is al doorgehakt. De verkoop gaan we uitbesteden aan een persoonlijke verkoper van Flora Holland. Zo kunnen wij blijven doen waar we goed in zijn: het telen van mooie producten.”

Tekst/foto: Jan van Staalduinen.

Gerelateerd