In de belichte teelt van tomaten is het in het voorjaar zaak om via gerichte stappen het gewas klaar te maken voor de zomer. De eerste voorwaarde is om voldoende assimilerend en verdampend vermogen voor de plant te creëren. Dat betekent voldoende stengels per m2. Het accent moet bovendien meer en meer worden verschoven richting voldoende bladoppervlak. Dat geldt met name voor de belichte teelt vanwege de langere stengels en dus verminderde capaciteit tot verdamping.

Een tweede voorwaarde is een krachtige plant. Op dit moment in het jaar is het voor de belichte teler nog mogelijk om het klimaat in de hand te houden. Het drukken van de nachttemperatuur bevordert de vorming van krachtige planten. Telers met een uitgekiende belichtingsstrategie doen er goed aan om te zorgen voor meer rust in de nacht, om uiteindelijk meer groei over te houden. Advies is te belichten van een uurtje voor zonsopkomst tot ongeveer 10.00 uur ’s ochtends (300-400 watt instraling). Eventueel kan met donkere dagen nog de hele dag worden belicht.

Voor een optimale plantsturing is het verstandig om bij lagere lichtniveaus al een deel van de lampen uit te schakelen. Het juiste moment is afhankelijk van de gewasstand en het tomatenras. Vochtigheid in de kas is in alle gevallen een belangrijk meetpunt. Bij een RV van lager dan 75% is het zinvol om de lampen af te schakelen. De laatste stap richting een goede teeltzomer is tijdig nadenken over het aanbrengen van een diffuse coating.

Willem Valstar
StarGrow Consultancy