De eerste Europese Food&Agri startup challenge gaat van start. Dit Nederlandse initiatief is een competitie die startende Europese food- en agribedrijven uitdaagt met nieuwe oplossingen te komen op het gebied van voedselzekerheid, duurzaamheid, voedselkwaliteit, voedselveiligheid en gezond voedsel.

FoodNexus, een consortium van meer dan 50 partijen in Europa, zowel industrie als kennisinstellingen, is initiator van de European Food&Agri Startup of the Year Challenge. Dat maakte Staatsecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam op 17 mei bekend bij de opening van het tweede Food & Agri start-up festival ‘F&A Next’ in Wageningen. Economische Zaken draagt 200.000 euro bij aan de challenge.

Nationale voorrondes

Regionale incubator- en acceleratororganisaties nodigen Europese start-ups in de Food & Agri-sector uit om deel te nemen aan nationale voorrondes. De winnaars gaan met elkaar de strijd aan om de titel ‘European Food&Agri Startup of the Year’. De winnaar ontvangt een geldprijs én een ondersteuningsprogramma van high-level mentors en toonaangevende Europese food-bedrijven.

Versnelling van voedingssector

Met de competitie hoopt de food & agri-sector innovatieve start-ups te traceren en te ondersteunen om hun revolutionaire ideeën te realiseren. De omschakeling naar een duurzame en economisch levensvatbare voedingssector moet zo in een versnelling komen. Door de jaarlijks terugkerende competitie komen innovatieve start-ups beter in beeld bij investeerders, bedrijven, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen in de sector. Vanuit de challenge ontstaan nieuwe netwerken, waarbij starters, bedrijven en investeerders samenwerken en van elkaar leren.

Coördinatie door Startlife

Het Wageningse Startlife, gevestigd op Wageningen Campus, zal in nauwe samenwerking met FoodNexus, de Europese startup challenge gaan coördineren. “Het blijkt dat start-ups bestaande spelers nodig hebben om te groeien”, aldus Jan Meiling, Managing Director StartLife. “Deze competitie is niet alleen bedoeld om nieuwe initiatieven te vinden, maar ook om start-ups ondersteuningsprogramma’s te bieden in de vorm van bootcamps, mentortrajecten en corporate-startup-engagement-sessies. Door dit in nationaal en in Europees verband te organiseren, ontstaat een goede ontwikkelroute voor deze start-ups en uitzicht op een Europees podium.”
In 2017 vinden in zeven landen voorrondes plaats (Denemarken, Spanje, Ierland, Italië, Frankrijk, Zweden en Nederland). De Europese finale is op 7 december op Wageningen Campus.