Om energie te besparen, zet Seasun in Kapelle al jarenlang AC-folie in gedurende de wintermaanden. Het feit dat deze folie tot voor kort werd bevestigd met nietjes was het bedrijf echter een doorn in het oog. Hierdoor was het plastic namelijk niet recyclebaar. In samenspraak met toeleveranciers ontwikkelde de paprika- en tomatenteler daarom een innovatieve en duurzame bevestigingsmethode. Hierdoor kan de folie worden hergebruikt én zijn de ondernemers goedkoper uit.

Met een oppervlak van 63 hectare hoort Seasun in het Zeeuwse Kapelle tot de grootste glasgroentebedrijven van ons land. De roots van de onderneming liggen in het Utrechtse Vleuten, waar Cees Gresnigt in 1941 begon met het telen van groenten. Vandaag de dag staan zijn zoons Jan en Wim Gresnigt aan het roer van het bedrijf.
“Rond de eeuwwisseling verhuisden wij vanuit Utrecht naar Zeeland. Het bedrijf in Vleuten moest namelijk wijken voor woningbouw”, zegt Jozua Lagendijk. Hij heeft sinds 2019 de dagelijkse leiding over de onderneming. “Hier in Kapelle is vandaag de dag 15 hectare gereserveerd voor de teelt van gele, groene en rode paprika’s, de rest van het areaal is ingericht voor de tomatenteelt. We telen een brede range van losse tot kleine snoep- en snacktomaatjes, pruim- en cherrytomaatjes.

Verantwoordelijkheid nemen

Duurzaamheid is een centrale pijler in de strategie van Lagendijk. “Bij alles wat we doen kijken we kritisch naar de impact op mens en milieu; deze proberen we zoveel mogelijk te beperken. En wat dit betreft zijn we continu bezig met het evalueren en optimaliseren van processen. Deze verantwoordelijkheid willen en moeten wij nemen als grote speler. Dat is voor ons niet meer dan logisch. Daarbij: hoe duurzamer je werkt, hoe beter de continuïteit van het bedrijf voor de lange termijn gewaarborgd is.”
Vanuit deze filosofie besloten de ondernemers zo’n twee jaar geleden te gaan kijken op welke manier ze de inzet van AC-folie – voluit anticondensfolie – verder konden verduurzamen. “We zetten al jarenlang AC-folie in gedurende de wintermaanden: deze trekken we in de kas tijdens de teeltwissel in november en verwijderen we eind januari. Met deze folie besparen we behoorlijk wat energie. We houden de warmte namelijk beter binnen en de anticondenslaag zorgt ervoor dat het condenswater gelijkmatiger wordt verdeeld over het oppervlak van de folie. Op die manier laat de folie meer licht door, waardoor we minder energie hoeven in te zetten. En dat is een groot voordeel, zeker met de torenhoge energieprijzen van het moment.”

Eenvoudig bevestiging

Tot voor kort kon de ingezette folie na gebruik echter niet worden gerecycled. Dat had alles te maken met het feit dat de foliebanen werden vastgezet met nietjes. “En deze nietjes waren lastig te scheiden van de folie”, zegt Martin Meuldijk, productspecialist teeltwisseling van Royal Brinkman: “Hierdoor kon de folie – die verder volledig schoon was, aangezien de anticondenslaag na verloop van tijd afbreekt – niet worden hergebruikt. Deze moesten we laten verbranden. Niet alleen verre van duurzaam, maar er hing ook nog eens een kostenplaatje aan. Dat moest anders, zo was ons idee.”
Lagendijk en Meuldijk gingen daarop om tafel met Henri van Hemert, specialist horticulture films van Oerlemans Plastics, om te kijken naar de mogelijkheden voor een duurzamere bevestigingsmethode. “Er kwamen diverse ideeën op tafel”, zegt Lagendijk. “Uiteindelijk bleek het voorstel om de banen aan elkaar te binden in plaats van te nieten het meeste perspectiefvol. Daarmee hebben we in 2020 voor het eerst proeven gedaan. Met succes: afgelopen november zijn alle kassen – met uitzondering van de 13 hectare belichte teelt – voorzien van deze geregen AC-folie.”
Het bevestigingsprincipe is volgens Henri van Hemert heel eenvoudig. “Aan beide kanten van de AC-folie zitten gaten, waardoor de banen met smalle lintjes folie aan elkaar worden geregen. Deze lintjes zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de AC-folie. Hierdoor is de folie na gebruik volledig te recyclen: deze komt terug naar ons en wij maken er vervolgens nieuwe AC-folie van. Het jaar erna hangt de folie bij wijze van spreken opnieuw in dezelfde kas.”

Voorsprong in de markt

Naast het feit dat Seasun een verduurzamingsslag maakte, heeft het innovatieve bevestigingsprincipe ook in andere opzichten een meerwaarde. “Deze manier van bevestigen is veel makkelijker, medewerkers hebben dit sneller onder de knie dan het nieten”, zegt Lagendijk. “We zien duidelijk dat we minder uren besteden aan het intrekken en bevestigen van de folie. Hierdoor, en doordat we niet meer hoeven te betalen voor afvoer van de gebruikte folie, is deze nieuwe strategie een stuk goedkoper. Dat was niet onze primaire doelstelling, maar is wel een mooie bijkomstigheid. In feite levert de innovatieve bevestigingstechniek dus dubbele winst op. Nadelen kan ik op dit moment eigenlijk nog niet benoemen. Ook het verwijderen van de folie gaat soepel.”
Lagendijk ziet dat de verduurzamingsslag een meerwaarde heeft in de afzet. “We vertellen onze klanten altijd dat we zo duurzaam mogelijk werken, maar het is fijn als je dit kunt onderbouwen met concrete voorbeelden. Zeker als je hiertoe zelf het initiatief hebt genomen. Een project als dit geeft absoluut een voorsprong in de markt.”

Tekst: Ank van Lier