Deze week werd bekend gemaakt dat installateur Stolze en kassenbouwer Prins Group een deel van hun aandelen verkopen aan HAL Investments. De toeleveranciers verzekeren zich op die manier van een stabiele aandeelhouder om op lange termijn internationaal verder te groeien. Het investeringsfonds betreedt via deze overnames de wereld van de internationale tuinbouwsector.

HAL Investments werkt aan een nieuw portfolio van bedrijven die actief zijn in de toeleveringsketen van de tuinbouwsector en elkaar projectmatig ondersteunen bij grote en complexe internationale projecten die steeds vaker geïnitieerd worden door investeerders. In het licht van die ontwikkelingen heeft de investeringsmaatschappij daarom een belang genomen in beide installatiebedrijven die al jarenlang samenwerken.

Groep van bedrijven formeren

Stolze uit Maasdijk, wereldwijd actief op het gebied van technische installaties in tuinbouwkassen, heeft met de investeringsmaatschappij overeenstemming bereikt om een meerderheidsbelang in de familieonderneming te nemen. Het bedrijf, opgericht in 1969, weet zich nu verzekerd van een stabiele aandeelhouder om op lange termijn internationaal verder te groeien, zo meldt het bedrijf. De aandeelhouders Niels van den Ende, Theo Stolze en Carel van Ruijven blijven als aandeelhouder werkzaam binnen de onderneming.
“Onze nieuwe aandeelhouder heeft een sterke strategische visie op de toekomstige ontwikkelingen in de internationale tuinbouwsector”, aldus CEO Jilles Goedknegt. “En die visie ligt in lijn met de onze. Vooral wat ervoor nodig is om onze groeidoelstellingen en internationale expansie de komende jaren te realiseren.”
Onderdeel van deze visie is om via gerichte deelnemingen een groep te formeren van toonaangevende bedrijven die allen actief zijn in de tuinbouwsector en elkaar aanvullen in de totale toeleveringsketen van tuinbouwprojecten.

In de voorhoede opereren

Prins Group uit Kwintsheul heeft overeenstemming bereikt met de investeringsmaatschappij over een minderheidsbelang. Het familiebedrijf, een van de toonaangevende zelfstandige kassenbouwers van ons land, realiseert ongeveer 90% van zijn omzet in het buitenland en wil de komende jaren fors groeien. De familie Van Veen blijft aandeelhouder via oprichter Geert van Veen, zoon Tom en schoonzoon Marco Zwinkels, beiden verantwoordelijk voor commercie en lid van het MT-team.
Geert van Veen: “Dit is een prachtig moment voor ons bedrijf. De laatste jaren hebben veel private equity investeerders bij ons aangeklopt, maar de keuze voor HAL Investments was evident. We hebben groeikapitaal nodig om internationaal in de voorhoede te kunnen blijven opereren, maar niet tegen elke prijs. De continuïteit van ons familiebedrijf, het borgen van de werkgelegenheid voor alle medewerkers en het vooruitzicht van een ongelofelijk interessante toekomst met een nieuwe stabiele aandeelhouder met een commitment voor de lange termijn, waren voor ons de belangrijkste afwegingen.”

Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij

HAL Holding is een Nederlandse investeringsmaatschappij en is opgericht in 1873 onder de naam Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij (NASM) in Rotterdam. In 1989 werd de onderneming verkocht en de naam aangepast.
De aandelen Hal Trust (onderdeel van de gelijknamige Holding) zijn genoteerd aan de effectenbeurs Euronext in Amsterdam. De investeringsmaatschappij heeft grote belangen in onder andere Vopak, Boskalis, SBS Offshore en optieketen GrandVision.