Vasteplantenteler Johan Jansen van Special Plant in Zundert wil zijn productie van thee op grotere schaal gaan uitrollen door grond aan te kopen voor een biologisch theeveld. Daarnaast zet hij een theeverwerkingsruimte op en een inspiratiecentrum om de theebeleving te ervaren. Voor de financiering van dit plan is hij gestart met een crowdfundingsactie.

Tot de eerste week van april heeft hij al een bedrag van € 50.000,- ingezameld. Dit geld is afkomstig van mensen in zijn directe omgeving die Jansens enthousiasme delen en zijn initiatief een warm hart toedragen. Om zijn ambitie waar te maken heeft hij een bedrag van € 500.000,- nodig. Dit hoopt hij in de komende maanden bijeen te vergaren om zo de theeproducten van zijn label Tea by Me op te schalen. Op een crowdfundingsplatform legt hij uit welk rendement investeerders kunnen verwachten. “Crowdfunding vind ik een mooie manier om mensen bij mijn project te betrekken. Mijn vasteplantenkwekerij is door een bank gefinancierd, maar met deze startup wil ik daarvan minder afhankelijk zijn”, legt hij uit. Op deze kwekerij teelt hij naast Camellia (thee) voornamelijk Corioka, mossen, Gaultheria, Helleboris en Hebe.

Winterhard

Niet eerder is thee op grote schaal in Nederland geteeld. Het klimaat is er niet geschikt voor en de planten zijn niet winterhard. Jansen heeft planten verzameld uit alle windstreken en deze tien jaar lang veredeld om uiteindelijk een plant te ontwikkelen die geschikt is voor onze klimaatzone. Inmiddels heeft hij 500.000 planten (0,5 ha) in zijn kas staan en hij groeit binnenkort door naar 1 miljoen planten. “Ik ben een fervent liefhebber van thee en kwam er al jong mee in aanraking door mijn opa”, vertelt hij. “Door mijn afstudeerstage in China ben ik helemaal in de ban van de thee geraakt. Daar kwam ik in contact met de theecultuur en dat liet me niet meer los.”
Jansen ontdekte dat de theezakjes, die in Nederland populair zijn, vooral zijn gevuld met restanten die overblijven na de verwerking. Dat moet volgens hem anders kunnen. Met zijn eigen thee hoopt hij een betere kwaliteit in de markt te zetten.

Publieke belangstelling

Jansens activiteiten zijn niet ongemerkt gebleven. De Franse chef-kok Alain Caron bezocht de kwekerij en maakte er een reportage voor het televisieprogramma Binnenstebuiten. Ook andere media maakten al melding van de Hollandse theeplanten.

Tekst: Pieternel van Velden