Een Israëlische start-up die werkt aan een plukrobot voor tomaten, is dankzij een kapitaalinjectie in augustus van 1,5 miljoen dollar een stap dichter bij marktintroductie gekomen. Een Nederlandse investeerder maakt deze doorontwikkeling mogelijk. Het GRoW-systeem kan op termijn ook andere arbeidsintensieve taken in kassen overnemen.

De technologie die MetoMotion gebruikt, een portfoliobedrijf van The Trendlines Group in Misgav, bestaat uit een geautomatiseerd geleid voertuig met een geavanceerd 3D-vision systeem en ‘machine vision-algoritmen’ om de rijpe tomaten te identificeren en te lokaliseren. Verder heeft de machine meerdere op maat ontworpen robotarmen, een ‘end-effector’ voor schadevrij oogsten en een on-board verpakkingssysteem. Het systeem kan op termijn worden aangepast aan andere arbeidsintensieve taken in de kas, zoals snoeien, bestuiven, bladplukken en gegevensverzameling voor teeltanalyse. Het plukken van tomaten is de eerste toepassing van de multipurpose robot.

Halvering plukkosten

De start-up ontwikkelt de robot voor de hightech glastuinbouw in Noord-Europa, die wordt geconfronteerd met toenemende arbeidsschaarste en stijgende arbeidskosten. CEO Adi Nir verwacht hiermee met de oogst gerelateerde kosten in de tomatenteelt tot 50% te kunnen verlagen, met een terugverdientijd van minder dan drie jaar. Dankzij de kapitaalinjectie van een Nederlandse investeerder, een niet bij naam genoemde ‘belangrijke industriële speler’, kan het prototype (zie de video) verder worden ontwikkeld tot een commercieel product. Het bedrijf werkt al sinds november 2016 aan de ontwikkeling van de robot.

Tekst: Mario Bentvelsen