Tuinderij Vahl in IJsselmuiden heeft erkenning gekregen als voortrekker op het gebied van duurzaamheid en klimaatbewust ondernemen. Het komkommerbedrijf ontving de allereerste Klimaat KEI van de gemeente Kampen, een prijs die bedrijven waardeert voor hun bijzondere inzet op het vlak van klimaat en duurzaamheid. Komkommerteler Kees Vahl: ‘Wij zijn er elke dag mee bezig, voor ons is het vanzelfsprekend. We lopen er niet mee te koop.’
Komkommerteler Kees Vahl weet niet wie hun bedrijf heeft aangedragen voor de Klimaat KEI, maar hij is wel blij met de nominatie en de uiteindelijke winst. “De sector krijgt soms behoorlijk wat kritiek, toch kun je zeggen dat we best op de goede weg zijn”, zegt hij over de erkenning die de gemeentelijke prijs brengt.
De burgers in gemeente Kampen zijn best goed bekend met de glastuinbouw, denkt Vahl. “De Koekoekspolder in IJsselmuiden is een aangewezen, duurzame tuinbouwlocatie en elk jaar organiseren we een drukbezocht Kom in de Kas-evenement. Ook hebben we vanuit de Stichting Duurzaam Koekoekspolder voortdurend contact met de lokale politiek.”
Gebruik van aardwarmte
Tuinderij Vahl werd als winnaar gekozen vanwege hun innovatieve gebruik van aardwarmte, waardoor flink minder aardgas wordt gebruikt en waarmee het bedrijf bijdraagt aan de energietransitie. Verder noemde de jury als redenen het hergebruik en filteren van water en het feit dat plagen voornamelijk op natuurlijke wijze bestreden worden.
De prijs werd toegekend door een jury onder leiding van wethouder Bas Wonink, Liesbeth Rijsdijk (lector Circulaire Economie aan Hogeschool Windesheim) en Henk-Wim van den Berg (Berg Makelaardij). De jury onderstreepte namens de gemeente dat de stappen die Vahl zet gezien en gewaardeerd worden.
Houtketel
Tuinderij Vahl heeft een traject van meer dan vijftien jaar verduurzaming achter de rug. Een mijlpaal was de aanleg van een aardwarmteput in 2011. “Daar zijn we wel een voorloper mee in de sector. Twintig jaar geleden begonnen we na te denken hoe we van het gas af konden.” De aardwarmtebron is gerealiseerd in samenwerking met enkele andere bedrijven onder de naam Aardwarmte Koekoekspolder. “Er zijn twee aandeelhouders en meerdere afnemers in ons gebied.”
Daarnaast heeft Vahl in 2018 geïnvesteerd in een houtketel, met een vermogen van 15 megawatt. Dit werd niet genoemd in het juryrapport. “Inmiddels wordt dit als minder gunstig gezien, maar ik vind dit nog altijd een mooie vorm van duurzame energie, mits je duurzaam hout gebruikt. Zoals lokaal snoeiafval, wat wij doen”, vindt de komkommerteler.
Er zijn meer bijdragen aan verduurzaming waar Vahl de prijs aan te danken heeft. “Wij waren de eerste komkommerteler in Nederland met full LED-belichting. En we hebben een robot sorteer- en inpakmachine in onze verwerkingshal staan, de eerste op dit gebied ter wereld. Dat we zo het repeterende werk sterk verminderen, is volgens de jury een vorm van duurzaam arbeidsbeleid.”
Volgende stap: windenergie
Naast aardwarmte en LED-technologie speelt Vahl ook een actieve rol in bredere duurzame energieprojecten. “In samenwerking met Stichting Duurzaam Koekoekspolder en enkele agrarische grondeigenaren in onze gemeente hebben we plannen ingediend voor de realisatie van windmolens. De opgewekte duurzame stroom moet dan naar ons tuinbouwgebied getransporteerd worden.” Ook dit draagt bij aan versnelling van de energietransitie, weet hij.
Waterbeheer
De jury benoemde ook specifiek het waterbeheer, met filtering en recirculatie van retourwater uit de teelt. In de substraatteelt is dit standaard, toch is het logisch dat dit aspect bijdroeg aan de prijsuitreiking denkt Vahl. “Hierin is de glastuinbouw koploper, geen andere sector is hier zo ver mee. Bij ons is het belang van schoon water ook het grootst. Wij werken met levende natuur.”
Tekst: Koen van Wijk