Deze column schrijf ik net na de kerstdagen; een heerlijke periode. Als familiemens geniet ik van het samenzijn en gebruik ik de relatieve rust om het oude jaar te evalueren en naar het nieuwe jaar vooruit te kijken. Terugkijkend heeft het afgelopen jaar de sector verassingen gebracht, maar er zijn zeker ook stappen gezet richting verdere volwassenheid.

Verrassend vond ik het felle verzet tegen het digitale klok-beleid van Royal FloraHolland. De snelheid van doorvoeren was misschien hoog, maar de verandering zat er al een tijdje aan te komen. De gevolgen voelen altijd anders als je er middenin zit. Uiteindelijk is koers vasthouden en aanpassen aan je mensen heel belangrijk. Bijna elk veranderingstraject krijgt hiermee te maken. Daarom ben ik blij dat de veiling uitgebreid heeft geluisterd en gehandeld om de belangrijke groep kopers en telers erbij te houden. Deze weerstand was niet onoverkomelijk en zeker geen reden voor de ex-veilingdirecteur om onze sector de rug toe te keren. Ik vind het opstappen vreemd overkomen en kan niets met de slappe uitleg daarover. Ik hoop dat de nieuwe directie dit jaar gebruikt om op volle kracht de goede zaken van onze coöperatie door te zetten.

Gelukkig waren er ook positieve verassingen. Als telers moeten we ons wapenen tegen de gigantische schaalgrootte en macht van zowel klanten als leveranciers. Voor mijn gevoel komen we steeds verder in de verdrukking. De afgelopen tien jaar hebben we gezien dat de schaalgrootte bij onze klanten – de handel en de retail – enorm is toegenomen. Dit zet zich onverminderd door. Aan de achterkant bundelen onze leveranciers hun krachten met heel veel overnames. Iedereen begrijpt wie de pineut zijn als er heel veel telers zijn en heel weinig keus waar je koopt en naar wie je afzet. De fusie van drie jonge plantenkwekerijen vind ik daarom een positieve en interessante ontwikkeling. Een fusie is in mijn beleving de meest verregaande vorm van samenwerken en kan een mooi tegenwicht geven in de keten.

Ik verwacht dat we dit jaar en aankomende jaren meer van dergelijke initiatieven gaan zien tussen bedrijven en wens ze allemaal succes. Voor 2018 hoop ik dat iedereen het belang van een sterk overkoepelend collectief blijft inzien. Ook al denk je dat je nog zo sterk bent, alleen samen heb je kracht!

Dieter Baas
Perkplantenteler in Ens

Foto: VidiPhoto.

Gerelateerd