Boeren mogen geen vluchtige bestrijdingsmiddelen meer toepassen zonder milieuvergunning, oordeelde een rechter in Leeuwarden laatst. Een nieuwe ‘stikstofcrisis’ is in de maak en de voorstanders van kleinschalige ecologische landbouw hebben weer nieuwe munitie gevonden om het eten op hun bord nog internationaler te krijgen. Niet alleen onze boontjes moeten uit Kenia of Marokko komen, ook de aardappelen en wortelen kunnen beter met het vliegtuig op ons bord terechtkomen.

We weten allemaal dat er in deze landen andere plagen heersen en er andere, in Europa verboden, middelen nodig zijn voor de bestrijding. Met commerciëlere landbouw in opkomst in deze landen en de daarbij behorende leververplichtingen, komt in deze landen een grotere vraag naar bestrijdingsmiddelen op gang. Je hoeft geen geleerde te zijn om te beseffen dat de bescherming van onze postzegels met wens-natuur nu ingewisseld gaat worden voor verstoring van ecosystemen van oer-natuurgebieden. Wederom Nederland op zijn kleinst.

Nog een voorbeeld. Vorig jaar is er een rel geweest over het aantal vliegbewegingen in Nederland. Afgelopen jaar waren de plannen zelfs dusdanig verregaand om het aantal slots te beperken, dat zowel de Verenigde Staten als de Europese Commissie zwaaiden met een verdrag dat geschonden werd. De krimp gaat via een omweg echter toch door. Dat betekent minder vliegtuigen om ons voedsel in te versturen. Met de verplaatsing van de voedselproductie naar het zuiden, moeten we dus gaan kiezen wat er in de vliegtuigen zit die nog mogen landen in ons land: voedsel of passagiers? Hoe duurzaam wil je het hebben!

Wat heeft dit met glastuinbouw te maken? Blijkbaar heeft de rechter het voor het zeggen in Nederland. Ook de tuinbouw krijgt steeds vaker te maken met felle tegenstanders die kwaad zien in alles wat we doen met bijvoorbeeld duurzame energie via biomassa, gebruik van plantmedicijnen of de discussie over de carbon footprint van een bosje bloemen.

Zet je maar vast schrap, de eerste grote rechtszaak zal niet lang op zich laten wachten. Er zal veel van onze weerbaarheid en innovatiekracht worden verlangd om hiermee om te gaan. Daarbij opgemerkt dat het niet allemaal onzin is wat er op ons af komt, maar het moet wel binnen het reële blijven met een eerlijk internationaal speelveld.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens