Fossielvrij telen is mogelijk. Daar ben ik 100 procent zeker van. Maar dan moeten de randvoorwaarden wel op orde zijn en moeten doelen daadwerkelijk te realiseren zijn. Hier in het zuidoosten van het land is telen zonder gas in de meeste gevallen nog niet mogelijk. Aardwarmte lijkt hier geen optie. Er draaiden weliswaar aardwarmteprojecten, maar die zijn een halt toegeroepen. En dat terwijl er net over de Duitse grens wél wordt gekeken naar de mogelijkheden van aardwarmte.

Investeren in batterijen en warmtepompen is vaak ook lastig, doordat het elektriciteitsnet vol zit. Daarbij zijn dit naar mijn mening nog geen opties voor het verwarmen van een kas. En ook restwarmte is niet beschikbaar in deze contreien. Dan hebben we het nog niet gehad over de CO₂-voorziening, wanneer de WKK en ketel niet meer kunnen draaien. Iets als OCAP-CO₂ is hier niet beschikbaar en vloeibare CO₂ is enorm duur.
Kortom: hoe kunnen wij klimaatneutraal telen als iedere verduurzamingsoptie geblokkeerd lijkt te worden? Elke teler wil verduurzamen, maar dan moet het wel mogelijk zijn. De overheid schreeuwt alleen, maar biedt geen concrete hulp om doelen te realiseren. Zo worden nauwelijks vergunningen verleend voor innovatieve projecten.

Op de basisschool leerde ik het alfabet. Ik begon bij A en eindigde bij Z. De overheid begint in het midden, bij F. De basis ontbreekt en daardoor is het onmogelijk om doelen te halen. Dat het boerenverstand ver te zoeken is in Den Haag, blijkt ook wel uit het aantal regels. Daar komt geen eind aan. Hierdoor krijgen we niets meer voor elkaar. Hopelijk wordt de stikstofproblematiek voortvarend aangepakt, waardoor we weer stappen voorwaarts kunnen zetten. Ook richting een fossielvrije teelt.

Dan nog de WKK. Naar mijn mening is het eeuwig zonde wanneer we die met zijn allen aan de straat zetten. Niets is efficiënter dan zo’n installatie; je kunt er immers warmte, stroom én CO₂ mee maken. Én we helpen als sector het elektriciteitsnet in balans te houden. Waarschijnlijk heeft de overheid helemaal niet nagedacht over de gevolgen van het uitfaseren van de WKK’s.

Tot slot: we maken ons als landje enorm druk over zaken als stikstof- en CO₂-uitstoot. Maar zijn er op dit moment geen andere prioriteiten, gezien de situatie in de wereld?

Peter van Ninhuys, teeltmanager komkommer bij Van Gog Kwekerijen Helmond