De oprichters van Kromkommer zijn samen met de ondernemers achter Kipster door University Fund Wageningen uitgeroepen tot winnaar van de Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship (M-BASE) 2018. De jury reikte de prijs aan beide bedrijven uit tijdens de Mansholtlezing van Wageningen University & Research (WUR) in Brussel.

Tijdens de prijsuitreiking prees de jury van de M-BASE Chantal Engelen, co-founder van Kromkommer, om haar vernieuwende en aantrekkelijke aanpak om het grote publiek bewust te maken van voedselverspilling. Kromkommer richt zich op de promotie van het gebruik van misvormde groenten om verspilling te voorkomen.

Doorbreken denkpatroon

Door het gebruik van misvormde groenten te promoten, wil Kromkommer ‘wat krom is het nieuwe recht maken’. Dit doet Kromkommer door op een inspirerende manier samen te werken met de hele sector. De onderneming probeert zo om de denkwijze van de hele keten te beïnvloeden als het over kwaliteit gaat. Engelen: “Kromkommer gelooft dat kwaliteit zou moeten staan voor een vers, veilig en lekker product. Niet voor uiterlijke perfectie en uniformiteit. De natuur maakt tenslotte geen eenheidsworst.”

Guerrilla-actie

Medeoprichter Engelen was net op tijd in Brussel voor de prijsuitreiking van de M-BASE, nadat zij een succesvolle guerrilla-actie organiseerde op de Dam. Daarbij plaatsten Engelen en haar Kromkommer-collega’s een container met 7000 kilo aan kromme, maar prima eetbare courgettes op de Dam. “Dat is de hoeveelheid die een teler dagelijks moet weggooien omdat de producten niet mooi genoeg zijn voor de schappen in de supermarkt”, aldus Engelen.

Missie

Als het aan kersverse winnares van de M-BASE ligt, is dat straks verleden tijd. Haar ultieme doel is dan ook dat haar onderneming in de toekomst geen bestaansrecht meer heeft: “Als krom het nieuwe recht is en er geen groenten meer gered te hoeven worden, hebben wij onze missie bereikt.”

M-BASE

De M-BASE werd dit jaar voor de derde keer uitgereikt. De University Fund Wageningen reikt de M-BASE eens in de drie jaar uit aan een succesvolle ondernemer die zijn of haar onderneming op enthousiasmerende en duurzame wijze leidt. Eerder wonnen Jan Hadders van Dacom en Simon Groot van East-West Seeds de prijs voor hun aantoonbare en succesvolle resultaten in het leveren van een duurzame bijdrage met hun onderneming.

Bron: University Fund Wageningen. Foto: Steven ten Hoff.

Gerelateerd