Moederdag bracht weer een flinke opleving in de afzet van snij-celosia. Teler Feiko Sonneveld uit Monster kijkt terug op een goede handelsweek, met betere kwaliteit en prijzen als vorig jaar. “De eerste oogst viel nog wat tegen. De bloemen waren door het sombere weer iets kleiner dan normaal. Maar voor Moederdag was alles pico bello op orde en kwaliteit werd goed gewaardeerd.”
Feiko Sonneveld van Quality Celosia teelt van april tot eind december Celosia cristata, beter bekend als hanenkammen. Hij is één van de weinige telers die deze snijbloem in Nederland gedurende het hele seizoen produceert. Het is dan ook een nichemarkt, maar ook geen eenvoudige teelt.
Watergift luistert heel nauw. Celosia is zeer gevoelig voor te nat of te droog telen, in beide gevallen gaat de productie hard achteruit. En door de grote hoeveelheid zaden in de kop van de bloem, liggen smet en schimmels steeds op de loer. De Act-serie die Sonneveld teelt, heeft daar dan wel minder last van, toch moet hij constant waakzaam zijn. In september schakelt de teler over op de Reprise-serie. “Die presteren beter in najaar en winter, in de zomer tonen ze wat flauwere kleuren.”
Latere start
Het seizoen begon dit jaar iets later dan Sonneveld hoopte. “We hadden de eerste oogst pas op 23 april, bijna een week later dan gepland. Pas net voor Moederdag waren we volop in productie met bloemkoppen van de juiste grootte.”
Het seizoen verlengen is bijna niet te doen bij de huidige energieprijzen, geeft de teler aan. “Dan moeten we meer en langer stoken en is de teelt niet rendabel meer.” Minder stoken is overigens ook geen optie. Tijdens de piek van de energiecrisis probeerde hij dat wel, maar dat moest hij bekopen met mindere kwaliteit. Celosia duldt geen compromissen, weet hij nu.
Hybride LED nog een zoektocht
Met de overgang op hybride LED op tweederde van het bedrijf is de energierekening wel flink gedaald, maar de optimale verhouding heeft Sonneveld nog niet gevonden. “In het najaar missen we de warmte van alleen SON-T. Zonder extra te stoken, lever je dan in op kwaliteit. Het is nog best een puzzel om tot de juiste input voor de ideale output te komen. Het blijft een zoektocht.”
Luis bestrijden wordt grootste probleem
Datzelfde geldt voor de bestrijding van luis. Nu de chemische bestrijding daarvan aan banden is gelegd, moest de teler opnieuw aan de knoppen leren draaien. “We hebben de inzet van chemie inmiddels met 80 procent teruggebracht. Biologie werkt goed, vooral tegen spint, maar het is lastiger om luis onder controle te krijgen. We moeten boven op het gewas zitten om uitbraken voor te zijn. Luis wordt de komende jaren ons grootste probleem, vrees ik. Niet alleen voor ons, maar sierteeltbreed.”
Zorgen over gelegenheidsaanvoer
Tot augustus bepalen de gespecialiseerde celosiatelers de markt. In augustus en september krijgen ze steeds vaker gezelschap van gelegenheidsaanbieders. De onvoorspelbaarheid van de volumes die zij inbrengen, baart Sonneveld best wat zorgen. “De laatste jaren stampen ze de markt vol en brengen die uit evenwicht. In een toch al moeilijke periode, zitten ze ons flink in de weg. We hebben bij plantenleveranciers aangegeven dat ze de uitgifte zouden moeten beperken. We gaan deze zomer zien of ze daar ook echt naar geluisterd hebben.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis