Het ruikt naar cola, het smaakt naar cola, maar het is een geranium. Wie de 9.500 m² kas van Pedro Plant in Poeldijk binnenwandelt valt van de ene verbazing in de andere. De geurbeleving is overweldigend.

Maar dat mag ook wel bij zeven verschillende soorten en acht types geurgeraniums, die in het assortiment van een café-restaurant niet zouden misstaan. Naast de ‘smaak’ cola zijn dat, sinaasappel, appel, roos, hazelnoot, lemon en de topper citroen. Daar komt volgend jaar ook mango bij.

Van de 300.000 ‘ruikertjes’ die het bedrijf jaarlijks (tussen 1 april en eind augustus) verlaten, hebben er 200.000 de bekende mugverjagende citroengeur. In Nederland zijn het vooral de tuincentra die de voorraad van Pedro opkopen. “Dat gaat boven verwachting. In drie jaar tijd is de productie met 100.000 stuks toegenomen. Het zijn stijlvolle planten met een lekkere geur”, verklaart eigenaar Peter Boekestijn de passie voor zijn aromapaleis. “En met wat kerststerren in de winter en violen in het voorjaar, is de tuin jaarrond gevuld.”

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto