De veldslateelt loopt op rolletjes en de afnemers komen ook hun afnamecontracten na. Toch heeft veldslateler Patrick Vermeersch reden tot zorgen. De prijzen die eerder dit voorjaar tot het najaar zijn vastgelegd, dekken nauwelijks nog de kosten. Reden? De plotselinge stijging van de kosten sinds de oorlog in Oekraïne.

“We gaan binnenkort eens met de groep samen zitten en kijken wat er mogelijk is wat betreft de prijssetting.” Aan het woord is Patrick Vermeersch die in het West-Vlaamse Wingene op 1,4 ha veldsla onder glas teelt. Hij doet dat in samenwerking met zo’n twintig andere telers van de West-Vlaamse REO veiling in Roeselare.
De telerssamenwerking is een initiatief van REO dat merkte dat de markt van bulk veldsla sterk instortte. Aan de andere kant zag men de opkomst van kant-en-klaar pakketten, waaronder verpakte slamixen. Vervolgens hebben een aantal aan de veiling gebonden telers in 2014 de handen ineengeslagen en zijn overgeschakeld naar de teelt van de zogenaamde 4de gamma veldsla, sla die gesneden en gewassen wordt aangeleverd.

Zekerheid van contractteelt

Als één geheel kan de groep leverzekerheid bieden aan grote partijen waarmee het lange termijncontracten aangaat. Klanten van de West-Vlaamse slatelers zijn groenteverwerkers die de veldsla met andere slasoorten mengen, en in kant-en-klare vorm aan de retail leveren. Vermeersch, die voorheen de teelt van vleestomaten in de zomer afwisselde met kropsla in de winter, sloot zich in 2014 aan bij de telerssamenwerking. Dat was destijds een welkome overstap voor de teler die de onzekerheid van de veilingklok verruilde voor de zekerheid van de contractteelt.

Sterke stijging kostprijs

Alhoewel de samenwerking een behoorlijk succes bleek en het gebundelde areaal nog steeds toeneemt, ondervindt hij momenteel hinder van de vaste contracten die begin dit jaar zijn vastgelegd en tot week 45 vastliggen. “De laatste maanden is de kostprijs van zaad, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, elektriciteit, krijten van de kas en diesel sterk gestegen, waardoor deze afgesproken prijs eigenlijk niet meer voldoende is om iets te verdienen”, aldus Vermeersch die het probleem dus binnenkort gaat aankaarten samen met andere telers.

Verwarmen onmogelijk

Ook de prijs van stookolie – Vermeersch houdt hiermee zijn kas vorstvrij – is de afgelopen maanden sterk gestegen. ‘Maar gelukkig was het een zachte winter zonder vorst en heb ik eigenlijk helemaal niet hoeven te stoken.” De teeltperiode, die in de zomer een maand bedraagt, kan in de winter oplopen tot drie maanden.
Mocht er komende winter wel een periode van vorst intreden, dan verwacht de teler mogelijke leveringsproblemen. “Als de temperatuur onder nul zakt, stopt de groei van het slaplantje. Bij een langere periode met strenge vorst zou dat er wel eens toe kunnen leiden dat er geen product beschikbaar is. Bij deze prijzen is het onmogelijk om te verwarmen. Een alternatief is nog om de oogstklare veldsla af te dekken met een acryldoek om de sla zo vorstvrij te houden.”

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal