CO2 doseren is bij phalaenopsis overdag alleen zinvol in de vroege ochtenduren en in de namiddag, als de huidmondjes geopend zijn. CO2 doseren in de nacht verhoogt de assimilatie, bloeirijkheid en het plantgewicht van de orchidee.
De totale CO2 opname per etmaal kan bij phalaenopsis met 25 tot 35% stijgen, als je ’s nachts tot 800 ppm CO2 doseert. Dat betekent meer aanmaak van assimilaten. Bij testcultivar Sacramento leidde dit tot 20% zwaardere planten, met meer takken en ruim 10% meer bloemknoppen. Dit blijkt uit onderzoek van telersvereniging TTO (Tuinbouw Techniek Ontwikkeling) en Plant Lighting in Demokwekerij Westland o.l.v. Inno-Agro.
CAM- en C3-fotosynthese
In de proef werd ook duidelijk dat phalaenopsis voor het overgrote deel de CAM-fotosynthese hanteert. bij de overgangen van dag naar nacht kan de plant met hulp van lichtenergie kortstondig CO2 direct omzetten in suikers. Dan reageert hij als een C3-plant. In de opkweek werd geconstateerd dat CO2 doseren zinvol is om extra assimilatie te realiseren via C3-fotosynthese. De bijdrage aan de totale CO2-opname is echter beperkt: 6%. In de afkweek is geen C3-fotosynthese gemeten.
Overdag CO2 doseren heeft volgens de onderzoekers alleen zin in de eerste uren van de ochtend en in de namiddag. Daartussen heeft CO2 doseren geen nut, omdat de huidmondjes van phalaenopsis dan dicht zitten. Phalaenopsis gaat dus vooral ’s nachts efficiënt om met CO2.
Kijk voor de onderzoeksopzet en volledige resultaten op de website van TTO of klik hier voor het eindrapport.
Bron: TTO. Foto: Mario Bentvelsen.