De Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw heeft eind december het certificaat ‘erkende installatie’ gegeven aan de CleanLite. HortiMaX presenteert de installatie in Gorinchem.
Per 1 januari 2018 geldt een algemene verplichte zuivering van restwaterstromen. Voor toepassing van enkele gewasbeschermingsmiddelen geldt deze verplichting al eerder.

Leveranciers moeten hun technische apparatuur laten beoordelen via een protocol. Als de installatie voldoet, volgt plaatsing op de BZG-lijst zuiveringsinstallaties glastuinbouw. In 2014 deed Wageningen University & Research al onderzoek naar verschillende methodes om restanten van gewasbeschermingsmiddelen uit het lozingswater te halen. De oplossing met lage druk UV in combinatie met waterstofperoxide bleek toen al zeer efficiënt.

Aangescherpte wetgeving

Op basis van de aangescherpte wetgeving – 95% zuivering in plaats van 85% – deed HortiMaX in samenwerking met Van Remmen UV het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek naar de meest efficiënte toepassing van deze techniek. De nieuwe CleanLite is daarvan het resultaat. De installatie wordt geleverd via de vaste dealers en is beschikbaar met oplopende capaciteit vanaf 10 m3 per dag.

Meer informatie: HortiMaX, Stand 318, HortiContact Gorinchem

Gerelateerd