Kwekerij Piet Vijverberg in Monster is voor het sorteren van phalaenopsis overgestapt op het SmartScan 3D-systeem. Door middel van nieuwe – door TNO en WPS ontwikkelde – cameratechnieken worden de planten met dit systeem nagenoeg foutloos gesorteerd. Vijverberg is het eerste bedrijf ter wereld waar dit systeem wordt toegepast.

Kwekerij Piet Vijverberg streeft richting klanten naar een hoge leverbetrouwbaarheid; een scherpe sortering is hiervoor onmisbaar. Bij het sorteren brengt het SmartScan 3D-systeem het aantal bloemen, knoppen en takken, de taklengte en het aantal vertakkingen in kaart. Alleen de planten die aan de hoogste eisen voldoen, komen in aanmerking voor de merknaam ‘Star Quality By5’, zegt mede-eigenaar Sander Vijverberg.

Nagenoeg foutloos sorteren

In 2013 maakte het bedrijf ook een grote stap in camerasortering. Door middel van plantbeoordeling op afstand werden ‘onleesbare’ foto’s handmatig beoordeeld door middel van videobeelden in de Filippijnen. Hoewel dit destijds een zeer innovatief systeem was, zijn er nu betere technieken beschikbaar. Dankzij de SmartScan 3D-techniek kan Kwekerij Piet Vijverberg haar service en leverbetrouwbaarheid fors verhogen.

Na een zorgvuldige en intensieve testperiode bij Kwekerij Piet Vijverberg, waaruit een betrouwbaarheid van minimaal 98% bleek, is overgegaan tot de aanschaf van het systeem. De capaciteit van de scanner bedraagt 2.400 planten per uur. Niet-rijpe planten worden er door de camera uitgehaald en teruggestuurd naar de kas. Door dit systeem wordt ook de werkdruk bij het inpakken verlaagd en zijn de werkomstandigheden behoorlijk verbeterd.

Bron/foto: WPS.