Plaaginsecten monitoren en zelfs bestrijden met behulp van LED-licht, het kan. Dat bleek afgelopen jaar uit tests van Wageningen University & Research, onder meer bij trips en behaarde wants. “Er zijn twee sleutelfactoren die echt heel veel doen. De proef loopt nog tot eind 2020 en daarin willen we de opgedane kennis in de praktijk testen. Een spannend jaar dus voor de LED-val.”

De huidige plakvallen in de tuinbouw functioneren prima voor monitoring en op monitoring gebaseerde biologische bestrijding, zegt entomoloog Rob van Tol. De insectenvallen waar hij nu onderzoek naar doet zijn bedoeld voor mass-trapping van plaaginsecten en kunnen zorgen voor een revolutie in biologische bestrijding. Daarbij wordt gebruik gemaakt van LED-licht. De uitdaging zit in het verleiden van plaaginsecten om zo de populatie van biologische bestrijders een betere kans te geven de rest van de plaag te onderdrukken.

LED-licht

Van Tol is al ruim twee jaar bezig aan wat hij min of meer als zijn levenswerk is gaan zien: de LED-val. Het onderzoek werd mogelijk met geld en steun van Glastuinbouw Nederland, Koppert Biological Systems en Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Een prototype werd vorig jaar getest in een aantal proefopstellingen, onder meer bij een chrysantenteler in Gameren. In een laboratorium is in een windtunnel en met behulp van infraroodcamera’s getest hoe insecten als trips en behaarde wantsen reageren op verschillende kleuren LED-licht.
Voor dit jaar zijn er geheel nieuwe ontwerpen van de val gemaakt, waarin de laatste inzichten van de testopstellingen en ervaringen in de kas zijn verwerkt. Doel is het vinden van de meest effectieve combinatie van kleuren LED-licht waarin de plaag wordt verleid om te landen en in de val kan verdrinken (waterval) of blijven plakken (lijmval).

Plaaginsecten

Van Tol: “We hebben nu heel veel basiskennis opgebouwd met betrekking tot het ontwerp, hoe we met licht om moeten gaan. Als we eenmaal weten aan welke knoppen we moeten draaien en we hebben de instrumenten klaarliggen, dan kunnen we de proef eigenlijk vrij snel doortrekken naar andere plagen.”
Een student werkt nu al aan Spodoptera frugiperda, deze zogenoemde legerrups of legerworm is in Afrika een hele grote plaag, vertelt hij. “Die student is hier twee maanden geweest en heeft nu al in beeld welke kleur licht we in de LED-val nodig hebben. Die gaat hij ter plekke uitproberen. Ook gaan we aan de gang met Drosophila suzukii, de Aziatische fruitvlieg. Dat is een EU-project, waar we metingen verrichten om de optimale kleurencombinatie voor de lichtval te maken voor monitoring. Dit zijn allemaal kleinere projecten die gebruik gaan maken van hetzelfde principe.”

Rapportage

Veel meer kan Van Tol op dit moment er niet over kwijt gezien het vertrouwelijk karakter van het onderzoek. Ook is nog niet bekend in welke gewassen de praktijkproeven dit jaar gaan lopen, maar chrysant, alstroemeria en aubergine zijn goede kandidaten.
De resultaten van de praktijkproeven komen eerst beschikbaar aan de deelnemers van het consortium. “Die kunnen publicatie van de resultaten in principe een half jaar uitstellen, als het om een patenteerbaar product gaat. Maar dat verwachten we niet. Het rapport zal daarom voor het einde van het jaar openbaar worden gemaakt, verwacht ik.”

Tekst: Mario Bentvelsen