Vanaf 7 september toont innovatieplatform Let it Grow de Amsterdammers dat bloemen en planten het stadsleven positief beïnvloeden. Zij doet dit in de vorm van een nieuwe, tijdelijke winkel op Amsterdam CS. In de Let it Grow Concept Store ervaren bezoekers zelf hoe bloemen en planten hun leven in de stad aangenamer, gelukkiger en gezonder maken.

Het initiatief is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat positieve effecten aantoont van bloemen en planten op het stadsleven. Futuroloog Jacintha Scheerder verkende voor Let it Grow de wetenschappelijk bewezen effecten. Daaruit blijkt onder andere dat we elkaar meer vertrouwen door de geur van lavendel, dat de kleur van bloemen ervoor zorgt dat we een groter gevoel van hoop en blijdschap ervaren en dat het onderdompelen in groen de focus op de werkvloer aanzienlijk verhoogt.

Lichaam en geest herstellen

“De impact van het overweldigende stadsleven leidt tot een verhoogd stressniveau, een slechter immuunsysteem en een verminderde focus- en aandachtspanne. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer iemand zich frequent begeeft tussen voldoende groen en bomen, zowel lichaam als geest zich letterlijk herstellen. Dit heeft zelfs een blijvend positief effect wanneer je terug in de stadse wereld komt. Omdat in 2050 meer dan tachtig procent van de mensen in de stad woont, wordt dit steeds belangrijker”, aldus Jacintha Scheerder.

Twee maanden conceptstore

Let it Grow CS is van 7 september tot en met 30 november 2017 te vinden in de Amstelpassage op Amsterdam Centraal Station. In de conceptstore beleef je zelf hoe planten en bloemen hoop, vertrouwen en focus laten groeien. Bovendien zijn deze effecten nu ook in limited edition designverpakking te koop. De bezoeker is onderdeel van Let it Grow’s nieuwste onderzoek naar de impact van groen op stadsbewoners. Kunstenaar Thomas Traum (o.a. Kenzo, Dekmantel) laat je de wetenschappelijke uitkomsten ervaren in een digitale natuurwereld. Ook zijn er verschillende workshops te volgen.

‘Fantastische nieuwe stap’

Silke Tijkotte, founder Let it Grow: “Na het succes van het incubatieprogramma en het Greenhouse Festival is Let it Grow CS een fantastische nieuwe stap voor Let it Grow. Het is niet zomaar een winkel, maar een plek waar we dagelijkse 60.000 passanten de positieve waarden van bloemen en planten laten ervaren. We bieden hen inspiratie om zelf focus, vertrouwen en hoop te laten groeien en door te geven aan anderen.”

Bron: Let it Grow