Op 2 en 3 april organiseerde acceleratieplatform Let it Grow het Let it Grow Greenhouse festival. Tijdens dit evenement lieten ruim 3700 consumenten en circa 1000 ondernemers uit de sierteeltsector zich onderdompelen in een wereld vol groene start-ups, die klaar zijn voor de volgende stap. En juist bij die volgende stap, het zoeken naar investeerders en partners, biedt Let it Grow advies. Zo kunnen start-ups hun ideeën sneller in de praktijk brengen.

Direct na de oprichting van Let it Grow, schreef oprichtster Silke Tijkotte een ‘open innovation call’ uit. Hierin riep zij ondernemers en creatieven wereldwijd op een concreet concept te delen dat het stadsleven positief bevordert met bloemen en planten.

‘Incubatieprogramma’ op maat

Een vakkundige jury koos uit de aanmeldingen zeven initiatieven die gedurende vijf maanden ondersteuning en coaching ontvingen via een op maat gemaakt ‘incubatieprogramma’. Royal FloraHolland stelde een bedrag van €100.000 beschikbaar voor de realisatie van de concepten van de teams. Daarnaast stelde de grootste bloemen- en plantenveiling ter wereld ook zijn internationale netwerk en expertise ter beschikking aan de teams.

Let it Grow Greenhouse festival

De zeven teams die door de vakjury werden uitgekozen voor het incubatieprogramma waren ook aanwezig op het eerste Let it Grow Greenhouse festival. Hier konden alle bezoekers kennis maken met Grown, Gardian, ConnectedGarden, Living Light, Sprinklr, Wildernis en Gewildgroei. Tijdens het evenement waren -naast de zeven projectgroepen die meededen aan het incubatieprogramma van Let it Grow- ook klassieke sierteeltondernemers op het festival aanwezig. Zoals planttotaalleverancier Noviflora, met het duurzame merk Ogreen. Daarnaast gaf ook Koppert Cress acte de présence tijdens het festival. Het bedrijf verbond zijn naam aan het merk Grown, één van de deelnemers aan het incubatieprogramma.

Kansen

Op het festival kregen start-ups ook de gelegenheid zich aan de klassieke sierteeltondernemers te presenteren. Verschillende start-ups maakten hier dankbaar gebruik van en stapten het podium op om te vragen naar een samenwerking met een kweker of handelaar. Zo kregen ook startups die niet aan het incubatieprogramma deelnamen de kans om zich aan de aanwezigen te laten zien. Een mooie kans dus voor de groene start-ups die buiten de boot vielen voor het speciale programma van Let it Grow van vorig jaar. En het aantal kansen voor groene startups neemt alleen maar toe, want aan het einde van het Let it Grow Greenhouse festival kondigde Tijkotte dit jaar een nieuwe ‘challenge’ uit te roepen in de vorm van een open innovation call. Daarnaast liet ze weten dat Let it Grow zijn innovatorlab breder openstelt voor iedere ondernemer in het groen die versnelling zoekt.

Versnellingsinitiatief

Let it Grow is een versnellingsinitiatief voor groene start-ups. Het idee voor het accelaratieplatform is afkomstig van Silke Tijkotte, die vorig jaar haar droom om een dergelijk platform op te richten voorlegde aan directeur FloraHolland Lucas Vos. Hij gaf Tijkotte groen licht om deze droom te realiseren, waarop zij in mei 2016 Let it Grow oprichtte.

Bron: Into Green