Acht deelnemers zijn geselecteerd voor het tweede incubatieprogramma van Let it Grow. Na een succesvolle eerste editie in 2016 gaat het incubatieprogramma op 31 oktober opnieuw van start. De acht innovatieve organisaties zijn door een deskundige jury geselecteerd voor deelname aan het programma. Let it Grow is de eerste incubator die zich puur op bloemen en planten richt.

Nadat Let it Grow dit voorjaar een ‘open innovation call’ uitriep voor ondernemers met groene innovatieve concepten, volgden er 69 inzendingen uit 15 verschillende landen. De jury selecteerde acht veelbelovende start-ups die vanaf eind oktober starten met het programma. Alle start-ups hebben positieve invloed op het stadsleven door het inzetten van bloemen en/of planten. Van de acht deelnemers zijn er vier afkomstig uit Nederland, de andere start-ups komen uit Amerika, Engeland, Denemarken en Duitsland.

Heel veel animo

“Het is waanzinnig om te zien hoeveel ondernemers op innovatieve wijze bezig zijn met bloemen en planten, om de wereld een stuk gelukkiger en gezonder te maken! En dat veel ondernemers uit het buitenland graag naar ons land komen voor ons netwerk en expertise. Dat zegt iets over Nederland als wereldleider in de sierteeltsector”, zegt Silke Tijkotte, oprichter van Let it Grow.

Incubatieprogramma

Gedurende het programma dat vijf maanden duurt, zullen alle ondernemers intensief worden begeleid aan de hand van een op maat gemaakt coaching programma. De startups werken toe naar een ‘demo day’ in vorm van het ‘Let it Grow Festival’: een eigen festival waar de start-ups naast een professioneel netwerk en investeerders, ook duizenden consumenten zullen treffen. Tijdens de Royal FloraHolland Trade Fair zullen de start-ups hun concepten voor het eerst pitchen.

Deelnemers 2016

Een van de start-ups die vorig jaar deelnamen aan het incubatieprogramma is Living Light, een bedrijf dat als eerste ter wereld een lamp ontwikkelde die zijn energie haalt uit de plant zelf. Deze startup won de ‘Border Sessions Award’ en is dit jaar genomineerd voor ‘Dutch Design Award’. Oprichter Ermi van Oers is komende maand één van de sprekers van TEDxAmsterdam. In opdracht van de gemeente Rotterdam ontwikkelt Living Light een stadstuin waarbij de energie en verlichting uit de planten zelf komt.

Meer succesvolle partijen

Een andere partij is Sprinklr dat vorige week met hulp van Let it Grow 150.000 euro ophaalde bij een investeringsronde. Weer een andere start-up, ConnectedGreen, won de ‘Beste Idee Plantarium 2017 Award’ en dingt mee naar een plek in de finale van de Accenture Innovation Awards.

Geselecteerde startups 2017

Bloombox Club (UK) biedt abonnementen aan voor zowel binnen- als buitenplanten, zodat iedereen kan genieten van de natuur, ongeacht de woonsituatie. Bloombox Club vergemakkelijkt het kopen van planten en gelooft dat planten het welzijn van de mens bevorderen.

Clorofille (Denemarken) is ervan overtuigd dat groen overal kan bloeien, ook in de stad! Daarom ontwikkelt het urban do-it-yourself landbouw kits. Door planten te kweken kun je met Clorofille zelf zeep, drankjes of eetbare bloemen laten groeien. Clorofille organiseert daarnaast workshops om snoep van bloemen of muziekinstrumenten met planten te leren maken. Naast de esthetische kant van planten en bloemen, benadrukt Clorofille de positieve gevolgen van het wonen in een groene omgeving.

Overlap (US) is een early stage plant- en techbedrijf dat kunstmatige intelligentietools ontwikkelt om industriële problemen op te lossen. Met hun app kun je van iedere willekeurige plant een foto maken die de plant identificeert, waarna je meteen de mogelijkheid krijgt om deze thuisbezorgd te krijgen: simply snap, identify, and purchase.

BloemenStorm (NL) levert abonnementen op bloembakken aan instellingen en bedrijven, ontstaan uit de reststromen van de bloembollenteelt. Zij worden telkens vervangen zodat zij continu bloeiende bloemen garanderen. Hiermee helpt de startup een einde te maken aan de verspilling van bloembollen.

Blumixx (Duitsland) biedt de meest makkelijke groene oplossing voor in de stad. De op maat gemaakte Blumixx-Bag is een kant-en-klaar plantenabonnement. De bloeiende planten worden in een biologisch net thuisbezorgd. Het past in iedere bloembak, is op elke plek te gebruiken, en in elke gewenste kleur verkrijgbaar.

The Flower Family (NL) is de online bloemenservice die elke week de meest verse bloemen direct van de kweker bij jou aan huis bezorgt. De boeketten worden samengesteld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en worden bezorgd door ondernemende jongeren op elektrische fietsen. De bloemen zijn eenvoudig te bestellen via de gebruiksvriendelijke app.

Bloesembar (NL) creëert dranken van wilde en geurende bloemen, aromatische kruiden, vruchten, zaden en bladeren, die in zowel de stedelijke als de landelijke, ongecultiveerde omgeving met de hand geplukt worden.

Mama Botanica (NL) inspireert haar publiek via social media om meer te doen met groen. Ze deelt kennis over plantenverzorging en geven online én offline workshops. Zo zorgt Mama Botanica voor een nieuwe generatie groene vingers.

Tekst en foto: Let it Grow.

Gerelateerd