Looye Kwekers werkt al jaren met micro-organismen, biostimulanten en andere middelen. “Een rijk en gezond bodemleven – óók in steenwolsubstraat – geeft vitalere planten”, zegt gewasbeschermingsspecialist Bas Oudshoorn. “We hebben al veel middelen beproefd. Tot nu toe is het vooral een gevoelskwestie, maar we boeken aantoonbaar vooruitgang.”

Sinds enige tijd oriënteert hij zich, samen met Groen Agro Control, adviseurs en leveranciers, op het meetbaar maken van weerbaarheidskenmerken en hun invloed op plantvitaliteit en vruchtkwaliteit.
“Wat zit er precies in de middelen die je in het systeem brengt, wat is de impact daarvan op het bodemleven, de voeding en het wortelmilieu en wat betekent dat voor de weerstand van de plant tegen ziekten en plagen, voor de productiviteit en de vruchtkwaliteit”, vraagt de specialist zich af. “Smaak is ons handelsmerk en die hangt nauw samen met de manier van telen. Als je daaraan gaat sleutelen, wil je weten wat er gebeurt en wat je daarvan mag verwachten. Met smaakpanels houden we de smaak scherp in de gaten.”

Huidige recepten

Hoewel Looye uitsluitend op steenwol teelt en het drainwater voor hergebruik wordt ontsmet, zijn de matten geenszins steriel. Al voor het planten wordt de mat verrijkt met organisch materiaal (compost) als fundament voor het toekomstige ecosysteem.
“Daarnaast voegen we in beperkte mate micro-organismen toe en letten we scherp op de voeding en waterkwaliteit”, vervolgt Oudshoorn. “Met zeezout verbreden we het aanbod van spoorelementen. De planten nemen natrium goed op, dus dat vormt geen belemmering.”

Resultaten

Om de werking van een bepaalde aanpak te kunnen beoordelen, hanteert het bedrijf verschillende teeltregimes in de zes kassen in Naaldwijk en Burgerveen. Een referentiekas moet het zonder aanvullende middelen stellen, met uitzondering van waterstofperoxide in het druppelwater om het watersysteem schoon te houden. In de andere kassen past de gewasbeschermingsspecialist diverse weerbaarheidsconcepten toe, waaronder Natugro.
“Het loont om in een gezond en rijker bodemleven te investeren, al is het ideaalplaatje nog niet bereikt”, aldus Oudshoorn. “In het verleden sneden we regelmatig extra blad om crazy roots te onderdrukken. Nu hoeft dat niet meer. Ik vind ook dat de planten op verrijkt substraat iets vitaler en weerbaarder zijn.”

Tekst: Jan van Staalduinen, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke