Hinova heeft het VentilationJet Systeem ontwikkeld, waarmee tuinders op een energiebesparende manier hun kasklimaat kunnen verbeteren. In de kas wordt daarvoor een ventilatiesysteem aangelegd waarbij op elke 240 m² een unit wordt geplaatst, ruim 40 units per hectare. Het systeem wordt aangestuurd door de klimaatcomputer van de teler. Hiervoor werden besturingskabels gelegd, die een groep units met elkaar verbinden en aansturen.

De ontwikkelaar wilde echter meer vrijheid in de indeling, wijzigingen eenvoudig kunnen doorvoeren en vooral van elke motor apart informatie terugkrijgen over de status ervan, zoals toerental, stroomverbruik en motortemperatuur. Hinova wil het systeem ook graag toepassen om vanaf elke locatie van het systeem sensoren te kunnen toevoegen om temperatuur, RV, en CO2-gehalte te meten.

Om dit allemaal mogelijk te maken is LoRa toegepast, een techniek bekend van het Internet of Things (IoT). Hiermee kan over een groot gebied een betrouwbare verbinding worden gemaakt om dit soort beperkte informatie te kunnen uitwisselen.

MEER INFO: HINOVA
STAND 138