Orchideeënkweker Maurice van der Hoorn hoort op 23 november aanstaande of hij de WKO Duurzaamheid Award 2017 heeft gewonnen. Het Gebruikersplatform Bodemenergie reikt voor de derde keer deze onderscheiding uit aan een ervaren eindgebruiker of beheerder van een WKO-systeem. Van der Hoorn is een van de genomineerden die hun kennis over hun systeem en daarover regelmatig publiceren of presentaties verzorgen.

Na een oproep van het gebruikersplatform hebben marktpartijen in totaal 14 kandidaten voorgedragen. De jury heeft de vijf beste eindgebruikers genomineerd voor de prestigieuze titel. De winnaar van de WKO Duurzaamheid Award 2017 wordt bekend gemaakt tijdens het Nationaal Symposium Gebruikersplatform Bodemenergie in het hoofdkantoor van a.s.r. te Utrecht. Dit jaar zal Jacqueline Cramer, voormalig minister en fervent voorstander van verduurzaming, de prijs uitreiken en de genomineerden daarbij uitgebreid in het zonnetje zetten.

Vijf genomineerden

De vijf genomineerden zijn afkomstig van uiteenlopende organisaties en bedrijven. In willekeurige volgorde heeft de jury deze mensen voorgedragen:
• Maurice van der Hoorn, eigenaar van Van der Hoorn Orchideeën
• Fréderique Houben, beheerder van de WKO-systemen bij de Universiteit van Utrecht
• Adri Meijdam, beheerder WKO bij a.s.r. in Utrecht, afd. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)
• Els Sonnemans, strategisch energie-adviseur bij het Radboudumc
• Sebastiaan Lagendaal, hoofd Facilitaire Zaken & Veiligheid bij de Hermitage Amsterdam

Telen zonder aardgas

Maurice van der Hoorn, eigenaar van Van der Hoorn Orchideeën, teelt op 1,5 hectare aan kassen waarin hij zijn gewas het hele jaar op temperatuur houdt zonder aardgas. Van der Hoorn had de eerste ‘Kas Zonder Gas’ van Nederland. Aanvullende warmte die hij in zijn kassen nodig heeft, wekt hij op met een elektrische boiler die hij naast de warmtepomp gebruikt. Doordat hij bovendien alle benodigde stroom groen inkoopt, is het bedrijf helemaal klimaatneutraal.

Leren van zijn ervaringen

Het Gebruikersplatform Bodemenergie waardeert zijn inzet omdat hij zijn nek uitsteekt door een grote, risicovolle investering te doen, ver voordat andere bedrijven daaraan durfden te denken. Bijzonder hierbij is dat Maurice zijn bedrijf vanaf het eerste begin belangeloos openstelt voor collega’s, onderzoekers en publiek, zodat iedereen kan leren van zijn ervaringen om duurzaam te telen.

Tekst: Rob van Mil. Foto: Studio G.J. Vlekke.

Gerelateerd