Modelberekeningen wezen al op een energiebesparing van 20% in een kas met low-e glas. Dit glas heeft een goede lichttransmissie en lage warmte-emissie. Deze veelbelovende besparing is ook in onderzoek in een teelt van tomaat en aubergine aangetoond.
We hebben twee naast elkaar gelegen, gelijke afdelingen ingericht voor de teelt van tomaat in 2022 en aubergine in 2023. Eén afdeling is de referentie-afdeling geweest en de andere afdeling was volledig beglaasd met low-e glas. In 2022 zijn er tomaten geteeld in de afdelingen met gelijke gewasgroei en zonder productieverschillen.
In 2023 hebben we in dezelfde afdelingen aubergine geteeld en daar leverde de met low-e glas bedekte afdeling bijna 3 kilo meer aubergines op. Dit verschil valt in het niet tegenover de energiebesparing die gerealiseerd is in die afdeling; meer dan 20 %.
Minder warmtevraag van de kas
Beide teelten zijn gestart rond kerst met een kleine plant. Het voordeel van het low-e glas uit zich in gemiddeld 20% minder warmtevraag van de kas. In de teelt van aubergine is verder in het jaar bespaard op elektriciteit voor het ontvochtigen. Doordat de kas sneller op temperatuur is en de temperatuur langer vasthoudt gaan de ramen eerder en langer open. Op die manier voeren we overmatig vocht af, waar we in de referentiekas nog moet ontvochtigen.
Dit onderzoek werd gefinancierd door het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron.
Tekst: Monique Bijlaard