Lelieteler Mike Groenewegen kiest voor samengestelde organische meststoffen in combinatie met een bodemverbeteraar na het stomen. De leliebollen groeien goed weg en er zijn nauwelijks problemen met bodemziekte Rhizoctonia. Dat komt goed uit aangezien hij vanuit MPS weinig tot geen gewasbeschermingsmiddelen kan en wil gebruiken.

De lelieteler zit sinds 2006 in het bedrijf met zijn vader Leo en oom Ad Groenewegen. In datzelfde jaar bouwden ze nieuw in Maasdijk, waardoor hun bedrijf ‘Natuurlijk Goed’ uit twee locaties bestaat. In 2013 begon hij ook met Marc van Steekelenburg een bedrijf. Marc was net als Mike in het bedrijf van zijn vader en een oom gestart. Alleen waren deze gestopt. Na een periode met huurlocaties, om te zien of de samenwerking beviel, hebben ze nu samen een bedrijf gekocht in de Heenweg – ‘De Adelaar’ – en hebben ze tot het einde van het jaar nog de beschikking over een huurlocatie. Voor de inkoop zijn het nog twee aparte bedrijven. Wat betreft de verkoop tonen ze één gezicht naar buiten: ‘Gentily’. Mike Groenwegen is verantwoordelijk voor de in- en verkoop bij beide bedrijven.

Een hele puzzel

“De lelieteelt stelt weinig bijzondere eisen. Je hebt goede grond nodig, lichte zavel, wanneer je zoals wij in de vollegrond telen”, zo begint hij. “We belichten op alle locaties om een mooie kwaliteit bloemen te hebben en om knopval te voorkomen. We gebruiken een verduisteringsdoek tegen lichtuitstoot en trekken het met koude nachten dicht en ‘s zomers gebruiken we het doek om de zon weg te schermen. Op drie locaties – Oudedijk, Groeneweg en de Heenweg – heeft het teeltbedrijf ook een zonweringsscherm. Aan de Bovendijk en de Molenweg alleen een verduisteringsdoek.

Gentily levert vier verschillende lelietypen (Oriëntals, OT- en LA typen en een Aziaat) verdeeld over in totaal ongeveer twintig soorten. Deze hebben ieder hun ‘gebruiksaanwijzing’. Er zitten bijvoorbeeld rassen bij die wel in de volle zon kunnen en andere juist niet. Er zijn er bij die mooi zijn voor bijzondere dagen, zoals wit op 1 november en rood met kerst.

Groenewegen koopt de bollen in bij meerdere bollenkwekers. Dat betekent dat de bolkwaliteit kan variëren per herkomst. Vergelijkbaar met de chrysantenteelt worden de bollen jaarrond in vakken opgeplant om voortdurend een breed assortiment lelies van topkwaliteit te kunnen leveren. Kortom een hele puzzel.

Sterk wortelstelsel

De lelieteler haalt een bol uit de grond om te laten zien hoe hij groeit en waarom goede bodemomstandigheden belangrijk zijn. “Een bol die vanaf het land van de bollenkweker komt, heeft onderaan al wortels. Deze kan hij gebruiken om weg te groeien. Of deze wortels goed zijn, scheelt per leliebol. Soms zijn ze er zelfs vanaf gesneden voor een betere verwerking.”

Wanneer de bol is geplant, ontstaan er op de stengel, vlak boven de bol, kransen met nieuwe wortels. “Hoe meer wortels, des te beter de jonge lelieplant weggroeit. Een sterk wortelgestel zorgt voor betere bloemen en dat is belangrijk voor onze afzet.”

Eenmaal per jaar, in de zomer, wordt de grond gestoomd tegen bodemziekten als Rhizoctonia, aaltjes, Fusarium en tegen onkruid. Na afloop van het stomen is de grond steriel. “Wij gebruiken organische meststoffen en bodemverbeteraars om het bodemleven goed op gang te krijgen. We hebben het gevoel dat we door een goede voorbereiding minder of geen chemische gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben.”

Organische bemesting

Van oudsher gebruikten zijn vader en oom al de organische meststof Mix 2 van DCM. “Wij beschikken over een breed pakket aan grondstoffen in onze samengestelde organische meststoffen. We kunnen kiezen uit meer dan vijftien grondstoffen per meststof van dierlijke en plantaardige oorsprong”, legt Casper Hoogervorst uit. Hij is bodemkundig adviseur bij de van oorsprong Belgische producent van organische meststoffen en bodemverbeteraars. Mix 2 is een langzaam werkende organische meststof die op 21ºC in 75 tot 100 dagen zijn voeding afgeeft.

Al jaren gebruikt Groenewegen na het stomen Antagon en Vivisol. Dit zijn bodemverbeteraars die nuttige bodembacteriën en bodemschimmels voeden en daarmee bijdragen aan een rijk en weerbaar bodemleven. Hij gebruikt ook al jaren Vivifos, een langwerkende organische fosforbron voor een betere beworteling en later ook een betere bloemaanleg. “Afhankelijk van de bodemtemperatuur geven deze stoffen twee tot drie maanden voeding af. Daarnaast geven we meststoffen vanuit de A- en B-bak. Eens per kwartaal laten we een bodemmonster nemen.”

Bodemverbeteraars

Vivisol is opgebouwd uit verschillende plantaardige koolstofbronnen waarop de bodembacterie Bacillus amyloliquefaciens is geënt. Deze bacterie, die de wortelomgeving koloniseert, scheidt natuurlijke stoffen uit die schimmels zoals Rhizoctonia in de bodem op afstand houden. “De bodemverbeteraar bestrijdt zelf niets, maar vermeerdert zich en koloniseert het wortelmilieu. Deze Bacillus produceert bovendien het enzym phytase, dat fosfor beschikbaar maakt voor opname door de plantenwortels”, legt Hoogervorst uit. Het product heeft inmiddels in heel wat teelten zijn meerwaarde bewezen.

Groenewegen is tevreden over de combinatie van organische meststoffen en bodemverbeteraars. “We proberen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen. Dat zijn de eisen van MPS. We hebben weinig tot geen last van Rhizoctonia en andere bodemziekten, ook is het wortelgestel top en de organische meststoffen en bodemverbeteraars zijn makkelijk toe te passen.”

Samenvatting

Lelieteler Mike Groenewegen kiest voor samengestelde organische meststoffen in combinatie met een bodemverbeteraar. De leliebollen groeien goed weg en er zijn minder tot geen problemen met bodemziektes zoals Rhizoctonia en Fusarium. Dat komt goed uit aangezien hij vanuit MPS weinig tot geen gewasbeschermingsmiddelen kan en wil gebruiken. De voordelen zijn vooral zichtbaar bij lastige teeltomstandigheden.

Tekst en beeld: Marleen Arkesteijn.

Gerelateerd