In het onderzoeksproject ‘Herontwerp potplanten’ kijken onderzoekers van Wageningen University & Research naar de weerbaarheid en biodiversiteit van zowel potchrysanten als kalanchoe’s. Eén van de onderzoeksvragen is of we de weerbaarheid kunnen meten door onder andere groeimonitoring.

Traditioneel gaat dit meten met de hand maar dit is niet alleen arbeidsintensief maar ook subjectief. In dit project zijn daarom meerdere camera’s boven het gewas gemonteerd die om het uur een foto nemen. Op deze plekken meten we ook met de hand.

Planten herkennen met kunstmatige intelligentie

Op de foto zijn de planten herkend doormiddel van kunstmatige intelligentie. Met deze techniek kun je zeer nauwkeurig en snel de planten herkennen. Alleen de lichtgroen gemarkeerde planten gebruiken we voor het monitoren. De volgende stap is het meten van de planteigenschappen. Niet alleen de diameter maar ook de hoogte in de tijd van iedere individuele plant is beschikbaar.
Door de koppeling tussen klimaatdata en dagelijkse monitoring kunnen we nauwkeurig in kaart brengen welke planten sneller groeien dan gemiddeld. Dit geeft weer informatie voor weerbaarheid tegen Fusarium, maar we gebruiken het ook om twee verschillende batches te vergelijken met een andere aanpak op het gebied van biologische bestrijding.

Tekst: Bart van Marrewijk