Op woensdag 6 september ging in Medellin, Colombia een werkbezoek van 13 chrysantentelers, Flora Holland en Koppert Biological Systems van start. Zij willen tijdens dit bezoek de Colombiaanse chrysantenketen ‘van stek tot schap’ in kaart brengen. Het bezoek wordt georganiseerd door Dümmen Orange en Ideavelop.

Samen met Koppert Biological Systems gaat de aandacht in Medellin uit naar het thema gewasbescherming. De bezoekers en gastheren kijken daarbij naar IPM en vooral ook Thripsbestrijding, de laatste jaren een belangrijke bottleneck in de Nederlandse teelt van chrysanten. Ook staat er een bedrijfsbezoek aan Capiro, winnaar van de ‘International Grower of the Year Award 2016’, op het programma.

Concurrentiepositie bekijken

Donderdagavond vertrekt het gezelschap naar Bogota om daar de concurrentiepositie onder de loep te nemen en om te zien hoe de Colombiaanse bedrijven hun afzetketen organiseren. Bedrijven met honderden hectares kassen, zoals Sunshine, Jardines de los Andes en Elite krijgen op vrijdag 8 september een bezoek van de delegatie. Zaterdag vliegt de groep letterlijk achter de bloemen aan richting Miami.

Problemen met orkaan Irma

De weersomstandigheden, en dan specifiek orkaan Irma, kunnen roet in het eten gooien bij de reis naar Florida. Daar wil het reisgezelschap de aankomst en verwerking van de bloemen bekijken evenals de uiteindelijke verkoop aan de retail. De Colombiaanse keten is aanzienlijk korter dan de Nederlandse. Het is interessant om te zien wat de consequenties daarvan zijn en wat de Nederlandse telers kunnen leren.

Reis voor phalaenopsis telers

Die mogelijke leerpunten zullen centraal staan tijdens de ‘International Meet-Up Floriculture Miami’, waar ook lokale retailers en producenten uit de sierteelt zullen aanschuiven. Voor de organisatie van deze Meet-Up werken Ideavelop en Dümmen Orange nauw samen met PMA en het Nederlandse Consulaat in Miami. Bij deze meet-up zal ook een internationale groep phalaenopsis telers en toeleveranciers aanwezig zijn. Die groep reist vervolgens door naar Guatemala om de officiële opening van Ter Laak AmericaS bij te wonen en bedrijven als Dümmen Orange, Holland Orchids en BeJo te bezoeken.