Tuinderij Vahl uit IJsselmuiden beschikt sinds een kleine jaar over 2 ha belichte komkommerteelt onder dimbaar full LED licht met breedspectrum. Vennoot Dries Vahl schat dat de productie jaarrond zo’n 50% hoger uitvalt dan bij onbelichte teelt. Bovendien kan telersvereniging Oxin Growers nu meer klanten jaarrond voorzien van kwalitatief hoogwaardig lokaal product. “Daar is veel vraag naar, want de kwaliteit vanuit Spanje is wisselvallig.”

De Overijsselse onderneming teelt in IJsselmuiden en Duitsland ruim 14,5 ha komkommers aan de hoge en lage draad. Begin dit jaar is 2 ha voorzien van breedspectrum LED-lampen, geleverd door Fluence by Osram. Het gaat om Physiospec Broad R4 regelbaar toplicht in Vypr 3×2 armaturen, die het gewas voorzien van 260 µmol/m².s extra groeilicht. Dat is het maximum, want de dimbare lampen draaien alleen zonder buitenlicht op vol vermogen.

Jaarrond belichten

“We belichten in principe jaarrond, in de zomer staan de lampen ’s ochtends en ’s avonds ook meerdere uren aan”, licht Dries toe. Zodra het lichtniveau boven de 400 µmol/m².s komt, wordt de installatie traploos gedimd. “Het werkt perfect en we zijn erg tevreden over de hoge productie en de vruchtkwaliteit. Vooral de vruchtkleur is in de donkere maanden veel beter dan we in de onbelichte afdelingen kunnen realiseren.”

Eerste teler met dit type lampen

En juist die vruchtkwaliteit is wat afnemers zo waarderen. Er wordt al jaren gevraagd naar meer Nederlandse komkommers van hoge kwaliteit in het winterhalfjaar, omdat die van (onbelichte) komkommers uit Spanje nogal varieert. Gebroeders Vahl is voor zover bekend de enige komkommerteler die daarin voorziet met behulp van dimbaar full LED in breedspectrum. “Onder SON-T of hybride belichting worden ook goede resultaten geboekt, maar deze installatie presteert boven verwachting”, zegt de ondernemer hoorbaar tevreden.

Extra WKK

Zeven weken na de start van de tweede teelt wordt er alweer volop geoogst. “Je moet in het begin van de teelt wel wat meer warmte geven om voldoende strekking te houden, maar de productie ligt ook aanzienlijk hoger. Dankzij deze investering hebben we er zelfs een paar nieuwe klanten bijgekregen. Ondanks de hoge energieprijzen zetten we onze strategie gewoon door. We willen er volgend jaar wel een WKK bijplaatsen om zelf elektriciteit te kunnen opwekken. De warmte kunnen we wel kwijt, want de aardwarmte dekt onze behoefte niet volledig.”

Tekst: Jan van Staalduinen, beeld: Gebr. Vahl