Botany en Aris gaan Cirillo, een telsysteem voor insecten, doorontwikkelen tot een automatisch scoutsysteem voor de kas, meldt Peter Korsten. Het huidige systeem kan in het lab trips, twee soorten wittevlieg en twee spintsoorten tellen. De doorontwikkeling is gepland voor volgend jaar.

Onderzoeksbedrijf Botany doet veel proeven voor R&D-afdelingen van veredelaars, leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen en biostimulanten. “Het gaat bijvoorbeeld om resistentietoetsen, of om de effectiviteit van chemische of ‘groene’ middelen.

Tellingen erg bewerkelijk

Voorheen hadden we veel mensen die tellingen deden in het lab. Ze bekeken blaadjes onder een microscoop”, vertelt CEO Peter Korsten. “Maar met de komst van ‘groene’ middelen werd dat erg bewerkelijk. Een chemisch middel doodt vaak 90% van de insecten; een groen middel veel minder, tussen de 20 en 70%. Om betrouwbare uitspraken te kunnen doen, moet je dan veel meer tellingen uitvoeren.”

Van lab naar kas

Daarom zocht het onderzoeksbedrijf naar een manier om automatisch te tellen, samen met Aris, gespecialiseerd in visiontechnieken. Daar is het telsysteem Cirillo uit voortgekomen, dat niet alleen in het eigen lab gebruikt wordt, maar ook wordt verkocht aan andere onderzoekspartijen.
Camera’s maken foto’s van bladeren met insecten en kunstmatige intelligentie analyseert vervolgens de beeldinformatie. “In het lab kunnen we hiermee al betrouwbaar tellen”, zegt Korsten. “Dat biedt perspectieven voor een systeem dat ook in kassen kan werken. Naast een hand gedragen toepassing zou je dit systeem ook kunnen integreren in toekomstige robots of je zou met drones kunnen werken. Daarvoor werken we samen met verschillende bedrijven.” Hij verwacht dat er in 2022 een prototype kan zijn.

Tekst: Tijs Kierkels