Ruim een maand voor de geplande Brexit is de onzekerheid groot. Erik Groenewegen, verantwoordelijk voor de afzet van Van Veen Gerbera is net terug uit Engeland waar hij namens telersvereniging Colours of Nature overleg heeft gehad met afnemers. “Niemand durft te voorspellen hoe het straks zal gaan.”

Ongeveer de helft van de geproduceerde bloemen van Van Veen Gerbera, met twee vestigingen in De Lier, gaat via de telersvereniging richting Engeland. Ze richten zich met een deel van het assortiment speciaal op de Engelse smaak, dat wil zeggen veel roze en paars.
Groenewegen heeft twee dingen opgepikt tijdens zijn bezoek: “Mensen zijn de hele discussie over de Brexit zat. En van de andere kant is de situatie nog net zo onduidelijk als een jaar geleden.”

Douanepapieren

Het overgrote deel van de afzet gaat via de tussenhandel. Die zal te maken krijgen met douaneperikelen. “Voor het kleine deel dat we direct aan de retail leveren, zullen we de douanepapieren zelf moeten regelen. Maar dat is dan ook het enige wat je kunt doen”, zegt hij.
De algemene verwachting bij een harde Brexit is chaos aan de grens in de eerste weken, als gevolg van de slechte voorbereiding van Engelse kant. “Je hoopt dat het daarna weer normaal op gang komt”, zegt Groenewegen.
Omdat iedereen belang heeft bij een soepele handel zullen alle partijen naar de best mogelijke oplossing zoeken. De bal ligt wat dit betreft dus niet bij de teeltbedrijven.

Wisselkoers cruciaal

Grote onzekerheid ligt echter bij de wisselkoersen. “Wat doet het pond ten opzichte van de euro? Als de koers instort, zullen mensen minder bloemen gaan kopen. De afnemers willen daarom zo efficiënt en goedkoop mogelijk bloemen in de winkel kunnen aanbieden.” Maar van prijsdruk vooraf is nog niets te merken. De Valentijnafzet is juist heel goed verlopen, geeft hij aan.
Ruim een jaar geleden heeft Van Veen Gerbera zich bezonnen op de afzet richting Engeland. “We willen de focus meer naar andere landen richten om niet al te afhankelijk te zijn van de Brexit. Maar dat is een proces dat tijd kost. Ik zou eigenlijk niet weten wat we verder voor moeten bereiden. Het is best wel spannend.”

Tekst: Tijs Kierkels, beeld: Wilma Slegers