Na een overdosis telefonische interviews in reactie op de jongste coronamaatregelen reageert Rob Baan van Koppert Cress in Monster fel op de media-aandacht voor ziek zijn in plaats van gezond blijven. “Laten we er voor zorgen dat gezond voedsel meer aandacht krijgt, zodat mensen weerstand tegen ziekten opbouwen”, vindt hij.

“Het besluit om de horeca de komende weken te sluiten in Nederland is bijzonder moeilijk voor die bedrijfstak, maar wij gaan dat als bedrijf wel overleven. De overheidshulp in de vorm van het noodfonds en de NOW-regeling helpt ons enorm”, legt Rob Baan uit.

Lagere productie

Het bedrijf heeft financiële reserves, maar mist desondanks dit jaar vele miljoenen aan omzet. “Ik maak me zorgen om de maatregelen die omliggende landen nu gaan treffen, want daar gaat een groot deel van onze cressen naartoe. Als daar een lockdown wordt afgekondigd dan belanden we in dezelfde situatie als afgelopen voorjaar.”
Het bedrijf past haar strategie aan, door minder te zaaien en daarmee de productie omlaag te brengen. Een deel van de producten dat nu geen afnemers vindt stuurt Baan naar markten waar hij nog relatief onbekend is. Door marketingkansen te benutten maakt hij van de nood een deugd.

Beste boer van Nederland

Een maand geleden werd Baan uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van 2020. Dat was voor hem een bijzondere ervaring in een tumultueus jaar. Lastig vindt hij dat zo’n prestigieuze prijs niet leidt tot extra media-aandacht, in tegenstelling tot de vele telefoontjes die hij de afgelopen dagen ontving na de nieuwe coronamaatregelen. “De titel ‘Beste Boer van Nederland’ wil ik graag gebruiken om extra aandacht te vragen voor gezonde voeding. Als je gezond eet, dan ben je ook weerbaarder tegen infectieziekten. Die boodschap komt nog steeds niet goed over. Juist dit punt blijft onderbelicht in een tijd dat we allemaal gezond willen blijven.”
Baan vindt ook dat zijn collega-tuinbouwondernemers zich achter deze boodschap moeten scharen. “We moeten geen energie steken in nog meer product voor een lage kostprijs. Nee, we moeten alles uit de kast trekken om groenten en fruit te telen met een hoge voedingswaarde. ‘Gezondheid en geluk’ is een thema dat hoog op de agenda van onze tuinbouworganisaties hoort.”

Tekst: Pieternel van Velden