Op 17 december is in de Winterlichtkas gestart met een nieuw onderzoek met komkommer. Deze keer is bijna twee weken eerder gestart dan in voorgaande proeven.

Onder de dubbele schermen is een vast geperforeerd foliescherm bevestigd. Hierdoor is in de eerste weken een 10 tot 20% hogere RV gerealiseerd dan vorig jaar. Uiteraard bespaart het foliescherm extra energie. Bij geopende beweegbare schermen komt er overdag nu meer licht in de kas in vergelijking met een gesloten dubbel scherm. Afhankelijk van de instraling en buitentemperatuur verwijderen we het foliescherm weer. Omdat ontvochtigen kan, hoeven hoge RV’s geen problemen op te leveren.

Het geteelde ras is weer Hi-Power. De bedoeling is om in april de stengels weer te bewortelen in speciaal hiervoor ontwikkelde bakjes. Vorig jaar is in één lange teelt tot en met november tweemaal beworteld met uitstekende productieresultaten. Het plan is om de teelt in juli/augustus te beëindigen en in de late herfst te starten met een winterteelt komkommer onder LED. Om het juiste lichtspectrum voor komkommers te bepalen, wordt in het IDC LED een onderzoek uitgevoerd met verschillende samenstellingen LED-licht.

Tekst: Jan Janse.