Een jaar na de ingebruikname van een derde doek, kijkt de Belgische paprikateler Guido Quirijnen met gemengde gevoelens terug op de resultaten. “Het blijft puzzelen hoe we het zonnescherm optimaal kunnen gebruiken. Door gebruik van het scherm is het klimaat in de kas toch wat vochtiger dan voordien.”

Het is een goed productiejaar voor de Vlaamse paprikateler Guido Quirijnen die in het Vlaamse Merksplas een glastuinbouwbedrijf van 12,6 ha runt. “Door de koelere zomer verloopt de groei langzamer, maar veel stabieler en is de plant minder generatief. Dit resulteert in grovere vruchten van 200 tot 220 gram”, laat de teler weten.

Hete zomers

Dit was wel anders tijdens de vier voorgaande jaren toen hittegolven in de zomer het kasklimaat ontregelden. De hete zomers waren voor de teler aanleiding om vorig jaar op 8 ha een zonnedoek te plaatsen tussen de bestaande twee energiedoeken.
Tijdens een studiereis in Canada was de Vlaming met het zonnedoek in aanraking gekomen. Alhoewel het in Nederland en België een unicum is, wordt een derde scherm in landen met een warmer klimaat wel gebruikt in de paprikateelt. Het luchtdoorlatende zomerdoek moet voor een aangenamer kasklimaat zorgen.
“In de zomer was snel sprake van een benauwd klimaat. Hierdoor gaan de huidmondjes van de plant sneller dicht, stokt de CO2 opname en is er geen optimale groei”, vertelt Quirijnen over de tijd dat hij met energiedoeken de zon buitenhield.

Weinig luchtcirculatie

Het zonnescherm wordt geactiveerd bij een kastemperatuur van 27ºC en een instraling van 700 watt waarbij verbrandingsgevaar bestaat. Ruim een jaar na de ingebruikname, is het gewenste resultaat nog niet bereikt. “De luchtcirculatie is anders en er is sprake van een hogere vochtigheid in de kas dan voorheen”, vertelt de teler oprecht.
In het verleden werd het bovenste energiescherm voor 80% gesloten en het onderste scherm voor 20%. “Door het hoogteverschil tussen beide doeken van zo’n vijftig centimeter was er sprake van een ontluchtingskier waar de warmte en vocht door kon ontsnappen.”

Puzzelen naar juiste gebruik

Omdat de teler een hogere vochtigheid opmerkte door gebruik van het zonnedoek blijft hij zoeken naar de ideale situatie. “De weersomstandigheden waren ook niet ideaal om het doek te testen. Bij temperaturen van 30ºC of hoger zouden de resultaten misschien anders geweest. Daarbij is het vochtgehalte van nature ook erg hoog de laatste tijd”, nuanceert hij de resultaten van dit jaar.
Mocht hij weer voor de keuze staan, zou hij nog steeds voor het derde scherm kiezen. “Ik ben ervan overtuigd dat het kan bijdragen aan een beter kasklimaat. Het is alleen nog puzzelen naar het juiste gebruik. Sinds een aantal weken sluiten we het scherm maar voor 95 procent, onder de 600 watt wanneer het doek dicht is, waardoor er duidelijk al meer doorlichting plaatsvindt.”

Hogere energierekening

Behalve een koelere zomer, heeft de teler ook een kouder voorjaar ervaren. Hierdoor is het energieverbruik dit jaar hoger geweest dan voorgaande jaren. Ook heeft hij tot laat in het jaar de energieschermen moeten sluiten. Bij nachttemperaturen onder de 14ºC worden de schermen geactiveerd. “In een normaal jaar wordt er van juni tot midden augustus niet geschermd, maar dit jaar hebben we ook in juni nog een paar dagen moeten schermen.”
Bij Quirijnen start de paprikaproductie midden maart om begin november de laatste vruchten te oogsten. “Half oktober en november komen de Spaanse paprika’s op de markt en zakt de prijs enorm. Dit jaar is de gemiddelde prijs tot op heden behoorlijk. De prijs kende tot dusver veel pieken en dalen, maar gemiddeld gezien kan het ermee door.”

Tekst en beeld: Jerom Rozendaal