Infinity Chrysanten in Bruchem startte vorig jaar − naast de productie van troschrysanten − met de teelt van santini’s. Aanvankelijk werd daarvoor een ‘troschrysantenkas’ gereserveerd, maar binnen enkele weken worden de eerste pluggen geplant in een nieuwe, hypermoderne kas. Deze is uitgerust met de nieuwste technieken, die vooral moeten zorgen voor een hogere productie, een efficiëntere werkwijze en betere groeiomstandigheden. Ook wordt volop ingezet op besparing van energie en gewasbeschermingsmiddelen.

Het bedrijf van Arne Kreling telt op dit moment 8,5 ha. Hiervan is 4,8 ha gereserveerd voor de teelt van troschrysanten, op een oppervlak van 3,7 ha worden santini’s geteeld. De ondernemer startte vorig jaar met deze teelt.
“Wij zijn aangesloten bij de Coöperatie Kreling Chrysanten; een samenwerkingsverband van chrysantenbedrijven, die de afzet gezamenlijk regelen”, vertelt de ondernemer. “Tot vorig jaar teelden we als coöperatie alleen troschrysanten, inmiddels zijn daar dus santini’s bijgekomen. Een goede zet, zo is inmiddels gebleken: de vraag is enorm en de prijzen zijn ook goed. Dat komt vooral omdat wij als coöperatie al een gevestigde naam hebben in de troschrysanten. Afnemers weten waar we voor staan en wat ze van ons kunnen verwachten. Veel bestaande klanten kloppen daarom ook bij ons aan voor de santini’s. Het feit dat wij de takken in boeketten afleveren, is daarbij ook een belangrijke pre. Wij weten vooral een nieuwe markt aan te boren in de retail.”

Hogere plantdichtheid

Tot nu toe werden de santini’s geteeld in een ‘troschrysantenkas’. Niet ideaal, volgens Kreling. “Hierdoor konden we niet het maximale uit de teelt halen en ook niet altijd even efficiënt werken. Daarom is in april van dit jaar gestart met de bouw van een nieuwe, 4 hectare grote kas, die specifiek is ingericht voor deze teelt. Inmiddels loopt de bouw op zijn eind: over twee weken gaan de eerste planten de kas in. En in week 49 hopen we de eerste takken te kunnen oogsten.”
De ondernemer kan in de nieuwe kas onder meer een hogere productie halen, doordat is gekozen voor ander bloemengaas. “In de kas waar we tot nu toe teelden, konden we maar 72 stelen per vierkante meter planten. Straks zijn dat er maximaal 105 per vierkante meter gedurende de zomermaanden. Ook kunnen we hier twee oogstmachines inzetten; tot nu toe werkten we met één oogstmachine. Op die manier kunnen we dus efficiënter werken.”

Van perspotten naar pluggen

Kreling hoopt ook de kwaliteit naar een hoger niveau te kunnen tillen. Om dit te kunnen realiseren, start hij in de nieuwe kas met het planten van pluggen. “Voorheen werkten we met perspotten. Door over te stappen naar pluggen, hopen we de weggroei te bevorderen en een teeltversnelling te realiseren. Ook is de wortelgroei en -ontwikkeling beter, waardoor schimmels als Pythium en Fusarium hopelijk minder kans krijgen en we minder middelen hoeven in te zetten.”
Een ander voordeel is dat ze het veengebruik met 30% reduceren, door de overstap naar pluggen. “Onze retailklanten stellen steeds hogere eisen op dit vlak. En vanwege de switch naar pluggen gaan we ook met een nieuwe plantrobot werken. Daarnaast ontwierpen we samen met Delifor Hoogveld speciale nieuwe pluggentrays.”

Insectengaas

Kreling verwacht dat zijn insectengaas bijdraagt aan een reductie van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen. De teler hoopt daarmee onder meer vlinders, tripsen, luizen en mineervliegen buiten de deur te houden. “In onze andere kassen hebben we nog geen insectengaas, maar de ervaringen van andere chrysantentelers zijn positief. Om het verlies aan beluchtingscapaciteit te compenseren, hebben we gekozen voor grotere luchtramen. Daarnaast moet een vernevelingsinstallatie bijdragen aan een goed groeiklimaat gedurende warme perioden.”

Bol van innovaties

Energiebesparing is een ander speerpunt bij de nieuwbouw. Om deze reden is niet alleen een verduisteringsscherm, maar ook een energiescherm geïnstalleerd. Daarnaast worden de chrysanten geteeld onder LED-belichting en investeerde Kreling in ontvochtigers van Wim van Wijk Techniek. “Door actief te gaan ontvochtigen, hopen we het scherm meer gesloten te kunnen houden en gas te besparen”, zegt de ondernemer. “Al met al staat de nieuwe kas bol van de innovaties. We hebben nergens op bespaard, alles zit erin. Zo willen we de productie opkrikken, efficiënter werken, betere groeiomstandigheden en een betere kwaliteit realiseren én duurzamer werken. Kortom: met de nieuwbouw tillen we de santiniteelt naar een hoger plan. Ik heb echt zin om in deze kas aan de slag te gaan.”

Verdere groei

De nieuwbouw betekent niet meteen een forse uitbreiding van het areaal santini’s. In de kas waar ze tot nu toe werden geteeld worden binnenkort namelijk weer troschrysanten geplant. “Maar we willen de komende jaren wel verder groeien in de santini’s”, zegt Kreling.
“Het plan is om over twee tot drie jaar nog eens 4,6 hectare nieuw te bouwen voor de teelt van deze kleinbloemige chrysant. Een aantal jaren daarna komt daar hopelijk nog eens ruim 4 hectare bij, zodat ons totale santini-areaal straks uitkomt op bijna 13 hectare.”
De teler heeft goede hoop dat de markt dit aankan. “Zoals aangegeven is er veel vraag naar onze bloemen. En we willen ook nieuwe markten aanboren. Bijvoorbeeld door meer af te zetten via de klok. Daar zijn we al mee gestart, wat ons veel nieuwe klanten heeft opgeleverd. Ook zien we nog extra afzetkansen in bijvoorbeeld Polen, Tsjechië, Duitsland en Engeland.”

Tekst: Ank van Lier