Peter van Wijgerden uit Bruchem richt zich sinds enkele jaren op de teelt van eetbare bloemen. Recent breidde hij zijn sortiment uit met de teelt van eetbare primula’s. Afgelopen week werden de eerste partijen geveild. Hoewel de huidige prijsvorming als gevolg van corona te wensen overlaat, ziet de teler toch volop marktpotentie. “De nieuwe generatie wil niet alleen kijken naar bloemen, maar er ook iets functioneels mee doen.”

Peter van Wijgerden is een creatieveling pur sang. Veertig jaar lang runde hij een bedrijf in de veredeling van bijzondere primulasoorten. Toen hij de zaadproductie en het veredelingsprogramma enkele jaren geleden overdeed aan zijn zoon, besloot de inmiddels 62-jarige ondernemer niet achterover te gaan leunen. Sterker nog: hij startte een nieuwe onderneming. Op een oppervlak van 4.400 m² begon hij met de teelt van eetbare perkplanten. “Ik ben altijd op zoek naar iets anders dan anders. En eetbare bloemen, daar zag ik kansen in. Twintigers en dertigers willen namelijk niet alleen kijken naar bloemen, maar er méér mee doen. Eetbare plukplanten waren naar mijn idee dan ook een gat in de markt.”

Geen remstoffen

Van Wijgerden begon in 2015 met de teelt van Oost-Indische kers en viool. “Dit zijn vrij gangbare eetbare planten. Teelttechnisch kregen we wel de nodige uitdagingen voor onze kiezen. Om een eetbare plant te mogen afleveren, moet je namelijk voldoen aan de eisen van MPS-ProductProof en GlobalGAP en mag je nauwelijks chemie inzetten. En ook het feit dat je geen remstoffen kunt gebruiken, is een uitdaging. Wij houden de planten nu compact door te kiezen voor een specifiek potgrondmengsel en een aangepaste teeltwijze qua temperatuur, luchtvochtigheid, et cetera.”

‘Nee’ verkopen

Aanvankelijk bracht Van Wijgerden zijn producten als reguliere perkplanten voor de klok op de FloraHolland-vestigingen in Aalsmeer en Naaldwijk. Met een speciaal etiket en posters vestigde hij de aandacht op het feit dat de bloemen eetbaar waren. Met succes. “Diverse partijen, waaronder Intratuin, pakten dit op.”
Inmiddels gaat negentig procent van hun perkplanten, meestal via bemiddeling, weg als eetbare plukplanten. “Dit levert een behoorlijke meerprijs op. Naast de Nederlandse afzet, leveren we ook aan tuincentra en winkelketens in andere Europese landen. De afgelopen jaren waren de perkplanten eigenlijk niet aan te slepen; we moesten regelmatig ‘nee’ verkopen. Belangrijk is wel dat je het verhaal goed overbrengt. Daarom zijn onze planten voorzien van een speciale steker, is er een website en zijn we actief op sociale media.”

Uitdagingen in primulateelt

Van Wijgerden verkoopt zijn bloemen onder de merknaam ‘Look & Taste’. Naast Oost-Indische kers en viool teelt hij in het voorjaar inmiddels ook diverse andere eetbare producten; onder meer oxalis, korenbloem, goudsbloem en komkommerkruid.
Sinds deze winter levert de teler daarnaast eetbare primula’s, in 11 cm-potten. “Een eetbare primula telen is een extra grote uitdaging. In de wintermaanden heb je immers te maken met een hogere luchtvochtigheid en ligt Botrytis op de loer. Om deze reden moeten normaal gesproken veel fungiciden en remstoffen worden ingezet, maar dat is voor ons dus geen optie. Wij proberen deze problemen onder controle te houden door de inzet van plantversterkers, een aangepast temperatuurregime en extra scouten. Dat lukt redelijk.”

Stagnatie afzet door corona

Afgelopen week bracht de ondernemer zijn eerste primula’s voor de klok in Aalsmeer en Naaldwijk en bij Veiling Rhein-Maas. Deze leverden niet de prijs op waar hij op hoopte. “Omdat we diverse bijzondere kleuren en bloemvormen telen, kregen we wel een plus ten opzichte van de reguliere primula’s. Maar de meerwaarde van het feit dat ze eetbaar zijn, haalden we er niet uit. Dit heeft alles te maken met de coronacrisis en het feit dat veel tuincentra en bloemenzaken in Europa momenteel gesloten zijn.”

Booming

Van Wijgerden benadrukt dat hij desondanks geen reden heeft tot klagen: 2020 was namelijk een topjaar voor hem. “Wij wisten toen te profiteren van de toenemende aandacht voor groen, als gevolg van corona. Daarbij zien we, zoals gezegd, duidelijk dat eetbare bloemen booming zijn. Hiermee, en door biologisch te telen, kun je de jonge generatie bereiken; dat is inmiddels wel gebleken. Ik zie dan ook volop potentie richting de toekomst.”

Lees hier ook het artikel over hoe Kwekerij Look&Taste zonder groeiremmers compacte planten teelt.

Tekst: Ank van Lier, beeld: Vidiphoto