Ter Laak Orchids is een van de drie bedrijven die kans maken op de EZK Energy Award 2018. De bedrijven zijn genomineerd omdat ze zich hebben onderscheiden op het gebied van energiebesparing en duurzame opwekking. Ter Laak Orchids wordt daarmee beloond voor haar investering in de Daglichtkas, die dit jaar in gebruik is genomen.

Naast Ter Laak maken ook Orange Climate Autarkis en Sibelco kans op deze onderscheiding en een geldprijs van 25.000 euro. De winnaar wordt op 31 januari bekendgemaakt tijdens het EZK-evenement ‘Partners in energie-uitdagingen’ in Barneveld. Het bedrag – beschikbaar gesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) – kan de winnaar besteden aan nieuwe duurzame energiemaatregelen.

Zonne-energie opvangen en hergebruiken

De Daglichtkas, een innovatie van kassenbouwer Technokas, levert Ter Laak Orchids een energiebesparing op van 40% ten opzichte van de meest moderne kassen. Bovendien wekt de kas via zonnecollectoren ook energie op. ‘We hebben op één van onze locaties een DaglichtKas van 5 hectare gebouwd’, vertelt directeur Richard Ter Laak in een video die EZK heeft gemaakt. ‘Deze innovatieve kas vangt energie op uit zonlicht en slaat deze op. De energie hergebruiken wij uiteindelijk in ons totale verwarmingssysteem.’

Twee andere genomineerden

De andere genomineerden hebben in 2018 ook slimme en duurzame energiesystemen in gebruik genomen. Orange Climate Autarkis past phase change materials toe in systeemplafonds voor energieopslag. Daarmee bespaart het bedrijf 30% op het energiegebruik. Deze slimme klimaatplafonds zijn in principe in elk kantoor te plaatsen.
Sibelco wint, verwerkt en maalt minerale grondstoffen tot producten en hergebruikt daarbij de warme lucht en afval die ontstaat. Voor vier drogers heeft men een recylingsysteem dat warme schoorsteenlucht hergebruikt in de verbrandingslucht. Hierdoor heeft het bedrijf 15 tot 20% minder aardgas nodig.

Bekijk hier de video waarin de nominatie van Ter Laak Orchids wordt voorgesteld.

Gerelateerd