Sámen de vinger op de zere plek leggen, de uitdagingen benoemen waarmee de Nederlandse glastuinbouw worstelt én komen tot oplossingsrichtingen. Dat is de doelstelling van de tweede editie van het Nationaal Horti Symposium, waar de thema’s energie en gewasbescherming centraal staan. Tijdens het symposium − dat plaatsvindt op woensdag 19 februari voorafgaand aan HortiContact – wil de organisatie partijen ook motiveren om concreet aan de slag te gaan met mogelijke oplossingen.

Met het tweede symposium wordt voortgeborduurd op de stevige basis die vorig jaar werd gelegd. Toen vond de eerste editie van het evenement plaats, dat werd georganiseerd door Easyfairs en vakblad Onder Glas. Met het symposium wilden zij telers en beursbezoekers een sterke inhoudelijke aanvulling bieden op de HortiContact-beurs en ondernemers de mogelijkheid geven om te discussiëren over de toekomst van de sector. Iets dat zonder meer gelukt is: de bijeenkomst trok honderden bezoekers, er waren interessante presentaties en levendige discussies en er ontstond een groot gevoel van saamhorigheid. Een vervolg in 2025 is dan ook niet meer dan logisch!
De tweede editie van het Nationaal Horti Symposium vindt plaats op woensdagochtend 19 februari. De initiatiefnemers van het symposium, Easyfairs en Onder Glas, zijn dit jaar een samenwerking aangegaan met nieuwsplatform Foodlog.

Focus op de toekomst

De toekomst van de Nederlandse glastuinbouw en de thema’s die wat dit betreft het meeste aandacht vragen – energie en gewasbescherming – staan centraal in het programma. Daarnaast haakt het symposium aan bij de ‘Tuinders-Thermometer’. Half januari werd een enquête (de Tuinders Thermometer) verstuurd naar beursbezoekers, over relevante thema’s in de glastuinbouw. De uitkomsten hiervan zijn verweven in het programma, om op die manier maximaal aan te sluiten bij de wensen en behoeften van telers.

Pijnpunten en oplossingsrichtingen

Het symposium is méér dan een gezellige bijeenkomst; het evenement faciliteert een open discussie en brengt de concrete pijnpunten voor de sector boven tafel. Ook wordt gediscussieerd over mogelijke oplossingsrichtingen en komt er een actieagenda. Het streven is om partijen, ook in de besluitvorming, te triggeren om actie te ondernemen, zodat we als sector ook daadwerkelijk een volgende stap kunnen zetten.

Programma en sprekers

Onder de noemer ‘Op de kruk’ zijn er discussies met vooraanstaande personen uit de sector. In deelsessies gaan de aanwezigen in groepen in gesprek over de thema’s gewasbescherming en energie. Een panel discussieert vervolgens over de uitkomsten van deze ‘break-outs’.

De sprekers van het Nationaal Horti Symposium in vogelvlucht:
Dick Veerman (dagvoorzitter) is oprichter, moderator en hoofdredacteur van Foodlog. Dit onafhankelijke nieuwsplatform plaatst nieuws over voedsel en gezondheid in perspectief. Inmiddels dragen ruim 500 professionals nieuws en discussies aan voor het platform. Het gaat dan om onder meer wetenschappers, artsen, boeren, journalisten, studenten, voedselveiligheidsexperts, retailers en kritische consumenten.

Op de kruk

Robert Kielstra is directeur van ECW Energy. Dit is een privaat nutsbedrijf dat in maart 2006 werd opgericht door enkele grote glastuinbouwbedrijven in de regio Wieringermeer (Agriport A7).

Bart van Meurs van Division Q ontwikkelt, samen met zijn team, oplossingen voor een emissieloze tuinbouw. Dit doen ze voor zusterbedrijf Koppert Cress, maar ook voor andere telers. Er wordt hierbij veel samengewerkt met startups.

Jelte van Kammen is algemeen directeur van Harvest House, coöperatie van vruchtgroentetelers. Daarnaast is hij bestuurslid van de Federatie Vruchtgroente Organisaties (FVO) en van het GroentenFruit Huis. Ook is hij aanjager van Stop the Food Fight en lid van Coalition of the Willing.

Dirk Bakker is technisch directeur bij Van Iperen. Met advies en hun producten voor bemesting, gewasbescherming, plantversterking, bodemverbetering en waterkwaliteit draagt het bedrijf bij aan gezonde en weerbare gewassen voor hun klanten.

Deelsessie Energie

Matthijs van den Beukel (gespreksleider) is actief als dagvoorzitter, videomaker, tekstschrijver en maker van podcasts.

Jouke Campen werkt sinds 1997 bij Wageningen UR, waar hij zich voornamelijk richt op onderzoek rondom energie en klimaatbeheersing in de glastuinbouw. Hij is ook de huidige coördinator van het energieprogramma van het ministerie van LVVN, dat projecten omvat gericht op het verminderen van de energie-inzet in de glastuinbouw.

Robert Bergenhenegouwen is voormalig komkommerteler en nu zelfstandig adviseur en procesversneller. Hij is ook actief als inhoudelijk projectleider RE-Greenhouse bij Greenport West-Holland. Hij werkt aan het data-vraagstuk binnen de energietransitie voor Kas als Energiebron.

Bart van Meurs en Robert Kielstra schuiven ook aan.

Deelsessie Gewasbescherming

Maurice Wubben (gespreksleider) is sinds 2005 actief als versmarketeer in de groente- en fruitsector.

Helma Verberkt is sinds april 2022 directeur van Artemis. Artemis is de vereniging van producenten en distributeurs van biologische bestrijders en bestuivers, gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong en biostimulanten in Nederland. Onder leiding van Verberkt groeide de vereniging uit tot een toonaangevende organisatie met zo’n 40 leden.

Jolanda Wijsmuller werkte van 1992 tot eind 2024 bij Bayer. In die periode had ze onder meer een coördinerende rol in het tuinbouwonderzoek. Ook was ze in haar periode bij Bayer nauw betrokken bij registratieprocessen van zowel synthetische als biologische middelen voor kleine teelten. Sinds 1 januari 2025 is Wijsmuller zelfstandig adviseur op het gebied van ontwikkeling en registratie van biologische middelen.

Monique Toussain is general manager bij Koppert Nederland. Met haar jarenlange ervaring in de agrarische sector en passie voor duurzame innovaties, speelt Monique een sleutelrol in het ondersteunen van telers bij de overgang naar een gezondere en milieuvriendelijke landbouw.

Panel voor terugkoppeling

Maurice Wubben, Matthijs van den Beukel, Jelte van Kammen Ton van Dalen en Mike Gitzels.
Mike Gitzels is directeur van Plantenkwekerij Gitzels in Wervershoof. Het bedrijf is in de race voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2025.
Ton van Dalen is directeur van producentenorganisatie Oxin Growers. Naast het voorzitterschap van DPA/DPC, is hij binnen Federatie Vruchtgroente Organisaties (FVO) projecteigenaar van het project 100% Groen.

Het Nationaal Horti Symposium vindt plaats op woensdag 19 februari van 10.00 tot 12.30 uur in Evenementenhal Gorinchem. Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar wilt u wel aanwezig zijn? Meld u dan aan via de website van HortiContact. Zorg dat u er op tijd bij bent: vol is vol!

Tekst: Ank van Lier

 

  • Vorig jaar vond het eerste Nationaal Horti Symposium plaats, voor opening van de beurs. Bezoekers waren positief over het afwisselde en informatieve programma.