Een bijdrage leveren aan de Floriade was altijd de droom van veredelaar en plantenkweker Alex Schoemaker uit Boskoop. Dit jaar komt deze jongensdroom uit: hij sponsort ruim 10.000 pluimhortensia’s voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere. Hij wil hiermee zijn Living Creations-variëteiten in de spotlights plaatsen. “Maar meedoen is belangrijker dan het genereren van extra verkoop.”

Onlangs gingen de pluimhortensia’s van Schoemaker de grond in op het tentoonstellingsterrein in Almere. Het gaat om zes tot acht verschillende variëteiten uit het Living Creations-concept van de ondernemer. Schoemaker veredelde deze Hydrangea paniculata’s – beter bekend als pluimhortensia’s – samen met zijn veredelaar Leo Slingerland.
“De hortensia’s zijn geplant in het vlinder- en bijenlint langs de buitenkant van het Floriadeterrein en in het arboretum op de Chinese kavels”, vertelt Schoemaker enthousiast. Hij levert op jaarbasis 1,8 miljoen jonge pluimhortensia’s af, die worden afgekweekt door telers in diverse landen. “De aannemer van de Floriade nam de plantwerkzaamheden op zich. Maar we zijn wel even gaan kijken, om wat foto’s te maken. Het was immers een memorabel moment.”
Volgens de ondernemer zouden de hortensia’s eigenlijk al een jaar eerder de grond in gaan. “Maar door vertraging in de aanleg lukte dat niet. Hierdoor kunnen de planten wat minder wortels maken en zullen ze wat minder volgroeid zijn, als de tuinbouwtentoonstelling op 14 april opengaat. Maar dit mag de pret niet drukken; de pluimhortensia’s zullen er desondanks prima bijstaan.”

Prachtig event

De veredelaar en plantenkweker had altijd al de droom om ooit een bijdrage te leveren aan de Floriade. “Ik vind het een prachtig event, kom er al mijn leven lang. De eerste keer toen ik twee jaar was, maar daar kan ik me weinig meer van herinneren. Ik hoopte er altijd al een steentje aan te kunnen bijdragen; het is immers een prachtig en wereldwijd podium. Ik had niet gedacht dat dat ooit zou lukken.”
Schoemaker kwam in contact met de organisatie via Leo Slingerland. “Hij werkte vroeger bij PPO en had van hieruit contacten met de Floriade. Toen ik hem vertelde dat ik graag planten beschikbaar wilde stellen voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere, heeft hij dat aangekaart bij de organisatie. Zij waren meteen enthousiast; ik mocht er zoveel leveren als ik wilde. Uiteindelijk zijn het er ruim tienduizend geworden.”

Grotere biodiversiteit

Schoemaker benadrukt dat hij de investering niet per se hoeft terug te verdienen: het stimuleren van de productverkoop is niet zijn primaire doel. “Ik vind het een eer om een bijdrage te mogen leveren aan de wereldtuinbouwtentoonstelling. En ik wil onze hortensiavariëteiten graag tonen aan de wereld en laten zien dat hortensia’s bijdragen aan een grotere biodiversiteit. Daarvoor is dit een unieke kans. Je bereikt immers miljoenen mensen, die ook nog eens geïnteresseerd zijn in planten. Als dit extra vraag oplevert, is dat mooi meegenomen. Maar dat is afwachten en sowieso ook heel moeilijk te meten.”

Tekst: Ank van Lier